SZO: Kraj epidemije ebole u Gvineji

U epidemiji ebole u zapadnoj Africi umrlo je od 2013. godine više od 11.300 ljudi, najviše u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji
0 komentar(a)
ebola, Foto: Reuters
ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.06.2016. 16:22h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je završena epidemija virusa ebole u Gvineji i da sada slijedi nadzorni period od 90 dana. "U Gvineji već 42 dana nije registrovan nijedan novi slučaj zaraze", navela je SZO i dodala da je nadzorni period neophodan jer i dalje postoji rizik od novih inefkcija. Prema propisima te organizacije, da bi bio proglašen kraj epidemije mora da prođe 42 dana, odnosno dva perioda inkubacije virusa od po 21 dan, bez novih slučajeva zaraze. Poslije toga se uvodi "produženi nadzor" od 90 dana. U epidemiji ebole u zapadnoj Africi umrlo je od 2013. godine više od 11.300 ljudi, najviše u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji.

Ebola ili hemoragična groznica je veoma zarazno virusno oboljenje. Oboljeli dobijaju groznicu, praćenu bolovima u mišičima, naglim rastom temperature, glavoboljom i slabošću organizma, a ponekad i krvarenjem.

Bonus video: