"Uhvatio sam podlaktice bebe i zaštitnički uzeo tijelo u naručje, kao da je još živo"

Tijelo bebe, koja vjerovatno nije imala više od godinu dana, izvučeno je iz mora 27. maja, nakon što se prevrnuo drveni čamac, u kojem se ona nalazila, prenio je Rojters
52 pregleda 4 komentar(a)
Njemački spasilac, beba, Foto: Reuters
Njemački spasilac, beba, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.05.2016. 15:21h

Humanitarna organizacija "Si Voč" objavila je danas fotografiju na kojoj njemački spasilac drži u naručju tijelo bebe, koja je nedavno stradala kada se drveni brod sa izbjeglicama prevrnuo u Sredozemnom moru.

Njemačka organizacija saopštila je da je fotografiju, koja podsjeća na onu na kojoj se vidi tijelo trogodišnjeg sirijskog dječaka Ajlana Kurdija na obali Turske, objavila kako bi ubijedila evropske zvaničnike da obezbijede siguran prolaz migrantima, nakon što se, kako se sumnja, više stotina njih utopilo u Sredozemnom moru prošle nedjelje.

Tijelo bebe, koja vjerovatno nije imala više od godinu dana, izvučeno je iz mora 27. maja, nakon što se prevrnuo drveni čamac, u kojem se ona nalazila, prenio je Rojters.

"Si Voč", koji organizuje spasilačke operacije u dijelu Sredozemnog mora između Libije i Italije, objavio je fotografiju, na kojoj se vidi kako spasilac drži u naručju bebu, koja izgleda kao da spava.

Spasilac, koji je u i-mejlu napisao da mu je ime Martin, rekao je da je uočio tijelo bebe u moru koje je bilo "poput lutke, sa ispruženim rukama".

"Uhvatio sam podlaktice bebe i zaštitnički uzeo tijelo u svoje naručje, kao da je još živo. Ruke i maleni prstići bili su ispruženi, a sunce je obasjalo bebine svijetle, prijateljski nastrojene, ali nepomične oči", opisao je on, istakavši da je samo šest sati prije toga dijete bilo živo.

"Si Voč" navodi da se malo toga zna o bebi sa fotografije, čije je tijelo odmah predato italijanskoj mornarici.

Spasilačke ekipe nijesu mogle odmah da utvrde pol djeteta, a nije poznato ni da li su njegovi roditelji preživjeli nesreću.

Odluka da se objavi fotografija donijeta je jednoglasno, saopštio je tim "Si Voča".

"U svijetlu katastrofalnih događaja za ogranizacije, koje se nalaze a tarenu, postaje očigledno da se pozivi evropskih političara da se izbjegnu dalja umiranja na moru svode samo na puko govorenje", navodi ta organizacija u saopštenju, koje je u Velikoj Britaniji objavljeno uz fotografiju.

Ogranizacija je dodala da "ukoliko ne želimo da gledamo takve fotografije, moramo da zaustavimo njihovu prodizvodnju" i pozivala Evropu da migrantima omogući bezbjedan i legalan prolaz kako bi se na taj način zaustavilo krijumčarenje ljudi i dalje tragedije.

U južnu italijansku luku Ređo di Kalabrija juče je brodom italijanske mornarice dovezeno 135 preživjelih i 45 tijela, žrtava iste nesreće.

Organizacija "Si Voč" izvukla je oko 25 tijela, među kojima je još jedna beba, navodi britanska agencija pozivajući se na svjedočenje ekipe, u koje je imala uvid.

Čamac je isplovio iz Libije u 26. maja u večernjim satima, a potom je u njega počela da prodire voda, navela je organizacija "Spasimo djecu" (Save the Children) pozivajući se na svjedočenja preživjelih.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR objavio je da se strahuje da je više od 700 migranata stradalo u tri brodoloma u Sredozemnom moru južno od italijanske obale u posljednjih nekoliko dana.

Više od 8.000 osoba poginulo je u Sredozemnom moru od početka 2014. godine.

Bonus video: