Islamski savez: Dozvoliti muškarcima da tuku žene u Pakistanu

"Muževima treba dozvoliti da tuku žene, ako one prkose njihovim zapovjestima, ne oblače se prema njihovim željama, odbijaju bračne dužnosti, razgovaraju sa drugim ljudima bez dozvole i slično", navodi se u predlogu zakona
79 pregleda 26 komentar(a)
nasilje nad ženama, Foto: Shutterstock
nasilje nad ženama, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.05.2016. 17:22h

Lider Islamskog saveza u Pakistanu predložio je zakon koji bi omogućio muškarcima da "pomalo tuku" svoje supruge kao jednu od disciplinskih mjera, javio je danas CNN.

Predsjedavajući saveza Muhamed Kan Širan založio se da muškarci ne budu kaznjavani za lakše oblike nasilja prema svojim ženama, ako one odbijaju da ispunjavaju bračne dužnosti, ne nose hidžab ili govore glasno u javnosti.

Prijedlog zabranjuje nasilno prebijanje, a članovi navode da je dovoljan "mali štap da usadi strah kod žena", prenio je CNN.

Islamski savez u Paksistanu je moćan ustavni organ koji savjetuje vladu da li su zakoni u skladu sa islamskim učenjima.

Vlasti u Islamabadu nisu usvojile zakon o zaštiti žena od nasilja, poslije preporuke savjeta da je prijedlog zakona neislamski i kontroverzan.

"Muževima treba dozvoliti da tuku žene, ako one prkose njihovim zapovjestima, ne oblače se prema njihovim željama, odbijaju bračne dužnosti, razgovaraju sa drugim ljudima bez dozvole i slično", navodi se u predlogu zakona.

Savjet predlaže da se ženama zabrani vojna služba, rad u marketingu, kao i dočekivanje stranih delegacija. Medicinske sestre ne bi smjela da rade sa pacijentima muškog pola, a abortus nakon 120 dana trudnoće smatrao bi se ubistvom.

Novi zakon zabranio bi ženama da piju tablete za kontracepciju bez saglasnosti svojih muževa.

Žene bi ipak mogle da se bave politikom i pravosuđem bez saglasnosti roditelja.

Bonus video: