Islamska država potučena sjeverno od Rake, iračke snage udarile na Faludžu

Fotoreporter agencije Frans pres vidio je američke vojnike kako u blizini linije fronta sjeverno od Rake u borbama pomažu kurdsko-arapskoj alijansi poznatoj kao Sirijske demokratske snage, koja je saopštila da je oslobodila pet sela i četiri polja
2 komentar(a)
Iračka vojska, Faludža, Foto: Reuters
Iračka vojska, Faludža, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.05.2016. 07:12h

Kurdski i arapski borci su, uz podršku SAD, potukli Islamsku državu (ID) sjeverno od njenog sirijskog uporišta Rake, dok su iračke snage udarile na grad Faludžu koji je u rukama džihadista, u dvostrukoj ofanzivi sa najznačajnijim kopnenim napadima na ekstremiste otkako su 2014. proglasili "kalifat" u Siriji i Iraku.

Fotoreporter agencije Frans pres vidio je američke vojnike kako u blizini linije fronta sjeverno od Rake u borbama pomažu kurdsko-arapskoj alijansi poznatoj kao Sirijske demokratske snage, koja je saopštila da je oslobodila pet sela i četiri polja.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navodi da su borci Sirijskih demokratskih snaga juče granatirali položaje ID 60 kilometara od Rake dok je koalicija na čelu sa SAD skoro neprestano izvodila vazdušne udare.

U međuvremenu, iračke trupe uz podršku provladinih milicija napreduju ka Faludži iz okolnih oblasti, dok humanitarna koordinatorka UN u Iraku upozorava da dobija "uznemiravajuće izvještaje"o civilima u zonama pod opsadom.

Ujedinjene nacije su saopštile da je samo 800 od oko 50.000 stanovnika Faludže uspjelo da iz tog grada pobjegne od 22. maja.

Istovremeno, izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura je rekao da civilima u sirijskim gradovima pod opsadom prijeti velika glad ukoliko Damask i pobunjeničke grupe ne omoguće bolji pristup konvojima sa humanitarnom pomoći, prenosi AFP.

Savjet bezbjednosti UN će danas razmatrati humanitarnu situaciju u Siriji i mogućnost dostavljanja pomoći uz pomoć padobrana.

SAD i njihovi saveznici su se fokusirali na Raku, Faludžu i eventualno Mosul u pokušajima da poraze ID, ali eksperti tvrde da će kopneni napori vjerovatno biti komplikovani i dugotrajni, navodi AFP.

Da bi definitivno porazili ID, ocjenjuje francuska agencija, irački i sirijski borci će morati da se pozabave lokalnim problemima, sektaškom politikom i etničkim podjelama.

Bonus video: