Obama: Sjevernokorejske nuklearne ambicije ozbiljna pretnja

Američki predsjednik potvrdio je da su strani lideri "uzdrmani" zbog Donalda Trampa, ocjenivši da za to imaju dobre razloge jer pretendent na nomimaciju republikanske stranke na američkim predsjedničkim izborima njima pokazuje nepoznavanje spoljne politike
2 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.05.2016. 12:10h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je danas da nuklearne ambicije Sjeverne Koreje predstavljaju ozbiljnu srednjoročnu prijetnju, napominjući da je postignut napredak u saradnji sa Kinom i drugim zemljama po tom pitanju.

"To je nešto što smo stavili u centar razgovora i pregovora sa Kinom," rekao je Obama novinarima, na marginama samita G-7 u Japanu.

Po njegovim rečima, postignut je napredak kada je reč o reagovanju Kine i zemalja u regionu što bi moglo smanjiti rizik od prodaje sjevernokorejskog oružja ili raketnog materijala drugim zemljama.

Prvog dana dvodnevnog samita G-7 u mjestu Ise-Šimi, u centralnom Japanu, Obama je rekao da su lideri sedam najrazvijenijih zemalja razgovarali o potrebi da održe ekonomski rast u SAD napominjući da je je počeo da se vidi napredak i u ekonomiji Evrope.

Jenjava grčka dužnička kriza

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) su fokusirani na potrebu ubrzanja ekonomskog rasta, izjavio je Barak Obama.

Prvog dana samita lidera G7 u Japanu, Obama je rekao da ta grupa planira da iskoristi sva raspoloživa sredstva kako bi vratila ljude na posao i povećala plate, prenosi agencija AP.

U Evropi su, kako je rekao, primjetni znakovi poboljšanja stanja ekonomije, jer je došlo do labavljenja grčke dužničke krize, iako, kako ističe, preostaje još dosta ekonomskog posla, navodi agencija Rojters.

Lideri G7 su, kako je ukazao, fokusirani i na unaprijeđenje ugovora o slobodnoj trgovini i zalažu se za borbu protiv protekcionizma.

Prema navodima agencije AFP, zauzeti svjetski lideri su, između sastanaka na samitu G7, imali priliku da okuse opušteniju stranu života, pa su se tako italijanski premijer Mateo Renci i kanadski premijer Žistin Trido provozali najnovijim japanskim automobilima na gorivne ćelije.

Istovremeno, predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk su prošli kroz veoma sadržajan i ubrzani kurs o automobilima na vodonik koji emituju samo vodenu paru koja izlazi iz izduvnih cevi.

Trampove izjave pokazuju nepoznavanje spoljne politike

Američki predsjednik potvrdio je da su strani lideri "uzdrmani" zbog Donalda Trampa, ocjenivši da za to imaju dobre razloge jer pretendent na nomimaciju republikanske stranke na američkim predsjedničkim izborima njima pokazuje nepoznavanje spoljne politike.

Obama je istovremeno minimizirao zabrinutost da produžena unutarstranačka borba Hilari Klinton i Bernija Sandersa za nominaciju Demokratske stranke umanjuje šanse demokrata na izborima.

On je to rekao na marginama samita G-7 rekao da su lideri na konferenciji "iznenađeni kandidatom Republikanske stranke" i nesigurni koliko ozbiljno da shvataju njegove izjave.

"Oni su uzdrmani tim izjavama i s razlogom, jer mnogi od tih predloga pokazuju ili nepoznavanje svjetskih pitanja ili aroganciju ili želju da dobije reakcije na Tviteru i medijskim naslovima," rekao je američki predsjednik.

Bonus video: