Abe ostalim liderima G7 pokazao grafikone: Ozbiljan pad cijena sirovina, kineska privreda usporava

Svjetski lideri posjetili su hram Ise, najsvetije mjesto šintoističke religije
2 komentar(a)
Samit G7, Foto: Reuters
Samit G7, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.05.2016. 11:25h

Lideri G7 danas su se složili da moraju da pošalju snažnu poruku koja se odnosi na južnu i istočnu teritoriju Kineskog mora, zbog sporova Kine, Japana i njihovih azijskih susjeda.

Lideri sedam industrijski najrazvijenih zemalja počeli su danas u Japanu razgovore čiji će glavni fokus biti oporavak svjetske ekonomije.

"Premijer Japana Šinzo Abe vodi raspravu o aktuelnoj situaciji na južnom i istočnom dijelu Kineskog mora. Ostali lideri grupe G7 su se složili da je neophopdno da G7 pošalje jasan signal", izjavio je zamjenik šefa kabineta sekretara Hirošige Seko novinaru Rojtersa.

Abe pozvao je lidere G7 da rade na izbjegavanju nove svjetske ekonomske krize usaglašavanjem koordinisanog odgovora na posrtanje globalne privrede.

Abe je ostalim liderima pokazao grafikone koji ilustruju ozbiljnost nedavnog pada cijena sirovina i usporenja kineske privrede, rekao je jedan od njegovih saradnika.

Na sastanku učestvuju i lideri Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i SAD.

Lideri G7 ceremonijalno sadili drveće i osjetili "vazduh, vodu, prirodu i atmosferu"

Dvodnevni samit G7 počeo je posjetom svjetskih lidera hramu Ise, najsvetijem mjestu šintoističke religije, gde su prešli preko čuvenog drvenog mosta i zajedno učestvovali u ceremonijalnoj sadnji drveća.

Japanski zvaničnici izjavili su da cilj posjete hramu nije bilo izvođenje bilo kakvih vjerskih svečanosti, nego da se svjetski lideri upoznaju s japanskom kulturom i osjete "vazduh, vodu, prirodu i atmosferu".

"Ise je mjesto koje predstavlja ljepotu prirode i bogatstvo naše kulture i duge tradicije", izjavio je portparol Ministarstva vanjskih poslova Jasuhisa Mavamura.

Domaćin samita, premijer Japana Šinzo Abe, dočekao je u hramu lidere Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, SAD i Kanade, a zatim su na radnom ručku nastavili razgovore koji će uključiti brojne svjetske teme, od sporog oporavka ekonomije, pomorske bezbjednosti, pitanja zdravlja na globalnom nivou, korupcije do borbe protiv terorizma i izbjegličke krize.

Očekuje se da će Abe na samitu, kao i na odvojenim sastancima s liderima, razgovarati i o infrastrukturnim projektima i da će pokušati da dobije finansijsku podršku za te projekte, uključujući izgradnju puteva i elektrana širom svijeta.

Predsjednik Evropskog savjeta Donad Tusk pozvao je učesnike samita da pomognu Evropi u suočavanju s izbjegličkom krizom.

"Oni koji nas kritikuju trebalo bi da razmisle kako da još više pomognu, jer je ono što Evropa obezbjeđuje već obimno", kazao je Tusk, dodajući da ako lideri G7 ne preduzmu vođstvo u upravljanju tom krizom, niko drugi neće.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da će se mogući izlazak Velike Britanije iz EU takođe naći na agendi.

Predsjednik SAD Barak Obama sastao se sinoć s Abeom i tom prilikom izrazio zabrinutost zbog hapšenja radnika u amerčkoj vojnoj bazi na japanskom ostrvu Okinava, u slučaju ubistva jedne lokalne žene.

Obama će poslije samita u petak posjetiti Hirošimu, kao prvi američki predsjednik koji je posjetio grad na koji su SAD bacile atomsku bombu na kraju Drugog svjetskog rata.

On se, medutim, kako je ranije saopšteno u Vašingtonu, neće izviniti za taj napad u kojem je poginulo, što neposredno, što od posljedica radijacije, 140.000 hiljada ljudi.

Bonus video: