Lajčak i zvanično konkurent Lukšiću: Nominovan za generalnog sekretara UN

"Ubijeđen sam da ću uspjeti da iskombinujem napore tako da nijedna od mojih aktivnosti ne trpi zbog onih drugih", istakao je Lajčak
1 komentar(a)
Miroslav Lajčak, Foto: Reuters
Miroslav Lajčak, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2016. 13:52h

Slovački ministar vanjskih i evropskih poslova Miroslav Lajčak poručio je danas da će učiniti sve što je u njegovoj moći da ne osramoti Slovačku, a poruku je uputio nakon što je vlada odobrila njegovu kandidaturu za mjesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

"Svjestan sam težine ovog izazova, ali je činjenica da se generalni sekretar UN ne bira svakog dana. Ovog puta je to naročito važno jer kruže glasine da, ukoliko region Istočne Evrope može da ponudi prvoklasnog kandidata, onda bi trebalo i da dobije to mjesto", izjavio je Lajčak, prenosi agencija TASR.

Lajčak smatra logičnim da Slovačka uzme učešće u nadmetanju za mjesto generalnog sekretara svjetske organizacije, navodi slovačka agencija, dodajući da će se on za to pripremiti, ali da sadašnje ministarske dužnosti, kao i slovačko predsjedavanje EU u drugoj polovini ove godine, ostaju za njega prioriteti.

"Ubijeđen sam da ću uspjeti da iskombinujem napore tako da nijedna od mojih aktivnosti ne trpi zbog onih drugih", istakao je Lajčak.

Lajčak (53) je po treći put šef diplomatije u ljevičarskoj vladi koju predvodi premijer Robert Fico, a bio je na funkcijama visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu.

Aktuelnom generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu ističe mandat krajem godine, nakon dva petogodišnja mandata, podsjeća Rojters i dodaje da bi za tu funkciju moglo biti nominovano čak 15 kandidata, do neformalnog sastanka Savjeta bezbjednosti zakazanog za jul.

Prema nezvaničnoj tradiciji, funkcija generalnog sekretara UN se rotira prema geografskim regionima, a sada je došao red na Istočnu Evropu.

Kada je objavljeno da će u decembru biti izabran novi generalni sekretar, u UN je počelo forsiranje ideje da na to mjesto dođe žena, pošto se već 70 godina na toj poziciji smjenjuju muškarci.

Lajčak, koji je nadgledao crnogorski referendum o nezavisnosti, povremeno se protivio antimigrantskom stavu premijera Fica, ali se protivi ideji raspodjele migranata prema određenim kvotama po zemljama Evropske unije.

Neke diplomate su u aprilu, u neformalnim izjavama rekli da su bivši premijer Portugalije Antonio Gutereš i bivša premijerka Novog Zelanda Helen Klark favoriti, nakon što su svi kadidati predstavili svoje platforme članovima Generalne skupštine UN.

Bivši ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, Igor Lukšić, predstavio je 12. aprila Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) i državama članicama svoj program za kandidata za generalnog sekretara UN.

Bonus video: