Predsjedniku Tadžikistana omogućeno da neograničeno ostane na vlasti

Predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon (63) na čelu je te bivše sovjetske republike od 1992. godine, a tokom 24 godine vladavine je potisnuo ili slomio sve protivnike
2 komentar(a)
emomali rahmon
emomali rahmon
Ažurirano: 23.05.2016. 10:25h

Građani centralnoazijske države Tadžikistan izjasnili su se na referendumu za promjenu Ustava, što omogućava dugogodišnjem autoritarnom predsjedniku da neograničeno ostane na vlasti, saopštili su danas izborni zvaničnici.

Preliminarni rezultati pokazuju da je 94,5 odsto glasača podržalo ustavne promjene, među kojima je odredba kojom se uklanja ograničenje predsjedničkog mandata.

Referendum je u nedjelju organizovan i održan uz samo površan medjunarodni nadzor. Organizacije za nadzor nikada nisu smatrale izbore u Tadžikistanu slobodnim i pravednim.

Predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon (63) na čelu je te bivše sovjetske republike od 1992. godine, a tokom 24 godine vladavine je potisnuo ili slomio sve protivnike.

Stranka Islamske obnove, jedina opoziciona s relevantnom podrškom, septembra prošle godine proglašena je za terorističku organizaciju jer je navodno pripremala državni udar o kojem se malo zna, a jedan od amandmana na Ustav predviđa zabranu partija zasnovanih na religiji što bi bio i konačni kraj te partije.

Jedna ustavna promjena predviđa smanjenje starosne granice za predsjednika republike sa 35 na 30 godina što bi omogućilo Rahmonovom sinu koji sada ima 29 godina, da se kandiduje na sljedećim predsjedničnim izborima 2020. godine.

Od glasača je traženo da na referendumu odobre ukupno 41 amandman, a na glasačkim listićima nijesu navedeni detalji o njima.

Bonus video: