Brazil: Demonstracije protiv Mišela Temera

Brazilska predsjednica Dilma Rusef suspendovana je 12. maja sa dužnosti kako bi se suočila sa postupkom utvrđivanja tačnosti optužbi da je prekršila poreske zakone i propise o korišćenju budžetskih sredstava
0 komentar(a)
Mišel Temer, Foto: Reuters
Mišel Temer, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.05.2016. 06:05h

Više hiljada ljudi demonstriralo je večeras u dva grada protiv v.d. predsednika Brazila Mišela Temera, pokušavajući da održe pritisak na njegovu prelaznu administraciju samo 10 dana pošto je položio zakletvu.

U Sao Paolu demonstranti su marširali do Temerove rezidencije, ali je policija blokirala puteve, javila je agencija AP, napominjući da je Temer nekoliko sati ranije otputovao za Braziliju.

Organizatori tvrde da je u tom maršu učestvovalo 2.000 ljudi.

Oko 1.000 demonstranata okupilo se i u Rio de Žaneiru, gdje su tražili ostavku Temera.

Brazilska predsjednica Dilma Rusef suspendovana je 12. maja sa dužnosti kako bi se suočila sa postupkom utvrđivanja tačnosti optužbi da je prekršila poreske zakone i propise o korišćenju budžetskih sredstava.

Vlast je privremeno preuzeo njen potpredsjednik Mišel Temer.

Brazilska opozicija optužuje Rusefovu da je umiješana u poreske malverzacije i korišćenje državnih sredstava za finansiranje svoje izborne kampanje.

Sama predsjednica odbacuje sve optužbe, a ranije je izjavila i da je spremna da se bori za svoje mjesto „svim raspoloživim sredstvima".

Bonus video: