Indonezija: Šest osoba poginulo u erupciji vulkana

Sinabung je samo jedan od 120 aktivnih vulkana u Indoneziji, zemlji koja je sklona čestim erupcijama pošto se nalazi u takozvanom Vatrenom pojasu Pacifika, nizu vulkana koji okružuju Tihi okean
0 komentar(a)
Vulkan Indonezija, Foto: Reuters
Vulkan Indonezija, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2016. 07:27h

Broj žrtava erupcije vulkana na zapadu Indonezije porastao je na šest, pošto su spasilačke službe našla tijela još poginulih ljudi, saopštile su danas lokalne vlasti.

Vulkan Sinabung u provinciji Sjeverna Sumatra je juče počeo da izbacuje u vazduh oblak pepela visok čak tri kilometra, izjavio je portparol indonežanske Nacionalne službe za vanredne situacije Purvo Nugroho, a prenijela agencija AP.

Taj vulkan vjekovima nije bilježio nikakvu aktivnost, da bi u erupciji 2010. poginule dvije osobe, a 2014. 16 ljudi.

Sve žrtve jučerašnje erupcije su radile na svojim imanjima u selu Gamber, udaljenom oko četiri kilometra od vulkana, dok se na video snimkama sa mjesta erupcije vide mrtve domaće životinje prekrivene vulkanskim pepelom.

Nugroho je izjavio da za mogućim preživjelima i dalje tragaju vojnici, policajci, pripadnici službi za vanredne situacije, kao i dobrovoljci i seljaci.

Sinabung je samo jedan od 120 aktivnih vulkana u Indoneziji, zemlji koja je sklona čestim erupcijama pošto se nalazi u takozvanom Vatrenom pojasu Pacifika, nizu vulkana koji okružuju Tihi okean.

Bonus video: