"VIDJELI SMO ŠTA SU URADILI U SIRIJI"

Foler ne isključuje da se Rusija vojno umiješa u Venecueli: Ponašaju se kao ranjeni, oslabljeni medvjed...

Upitan šta se očekuje od njegove komande kada je riječ o situaciji u Venecueli, za kakve se opcije sprema Južna komanda američke vojske, Foler je odgovorio da se "koncentrišu na podršku političkom i diplomatskom rješenju"
2320 pregleda 5 komentar(a)
Sa skupa podrške samoproglašenom predsjedniku Huanu Gvaidu, Foto: Reuters
Sa skupa podrške samoproglašenom predsjedniku Huanu Gvaidu, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2019. 09:52h

Sjedinjene Američke Države (SAD) ne bi trebalo da isključe mogućnost ruske vojne umiješanosti u Venecueli, istakao je Kreg Foler, novi šef američke Južne komande, zadužene za operacije u Centralnoj i Južnoj Americi i na Karibima.

On je u intervjuu za Glas Amerike izjavio da se Rusija ponaša kao "ranjeni, oslabljeni medvjed" koji se bori protiv demokratskih interesa u regionu.

“Mislim da je sa Rusijom sve moguće. Vidjeli smo šta su uradili u Siriji i mislim da moramo da budemo spremni za sve što bi moglo da se dogodi u budućnosti", rekao je Foler.

Upitan šta se očekuje od njegove komande kada je riječ o situaciji u Venecueli, za kakve se opcije sprema Južna komanda američke vojske, Foler je odgovorio da se "koncentrišu na podršku političkom i diplomatskom rješenju".

"A, kao što se može i očekivati od vojnog komandanta, radimo na tome da obezbijedimo da su američki građani, diplomate i imovina bezbjedni, i na to su usredsređeni naši napori", rekao je američki admiral.

Na konstataciju novinarke Glasa Amerike da je državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio da postoje u Venecueli aktivne ćelije stranih boraca koji su ratovali u Siriji, Foler je poručio da je "duga, zloćudna ruka Irana svuda širom svijeta, a njihov surogat, libanski Hezbolah, je na samom kraju te ruke".

Na pitanje da li to znači da oni jesu u Venecueli, admiral je kazao da "ima apsolutno poštovanje prema državnom sekretaru".

"On ima duboka moralna uvjerenja i govori istinu", rekao je Foler.

SAD i Rusija podnijeli Savjetu bezbjednosti UN suprotstavljene rezolucije

SAD su podnijele Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) nacrt rezolucije o Venecueli pozivajući na olakšanje dostavljanja međunarodne humanitarne pomoći i angažovanje za predsjedničke izbore, što je izazvalo kontrapredlog Rusije, naveli su diplomatski izvori.

Američki nacrt, u koji je agencija Frans pres imala uvid, izražava "punu podršku" Savjetu Narodne skupštine Venecuele, kao jedine izabrane demokratske institucije u zemlji. U njoj se izražava duboka zabrinutost zbog nasilja i pretjerane upotrebe sile venecuelanskih bezbjednosnih snaga "protiv mirnih nenaoružanih demonstranata".

Takođe se poziva na politički proces koji će voditi ka "slobodnim, pravednim i vjerodostojnim predsjedničkim izborima" i poziva generalni sekretar UN Antonio Gutereš da posreduje da bi se ostvario takav izborni proces.

Na kraju nacrta rezolucije se naglašava potreba da se izbjegne dodatno pogoršanje humanitarne situacije u Venecueli i olakša isporuka pomoći svima kojima je potrebna.

Za sada Vašington nije naveo datum kada bi moglo da se glasa o tom tekstu i pregovori o njemu se nastavljaju, rekao je jedan diplomata.

Prema drugom diplomati, Rusija koja podržava predsjednika Nikolasa Madura i optužuje SAD da podstiče "državni udar" u Venecueli, upotrijebiće svoje pravo veta.

Moskva je članicama Savjeta bezbjednosti predložila "alternativni tekst" rezolucije, naveli su diplomatski izvori. U tom tekstu se izražava "zabrinutost" Savjeta bezbjednosti zbog prijetnji pribjegavanja silom protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Venecuele.

Takođe se kritikuje pokušaj intervenisanja u predmetima koji se uglavnom odnose na unutrašnja pitanja te zemlje.

U ruskom predlogu takođe se poziva na rješenje sadašnje situacije mirnim sredstvima, i pruža podrška svim inicijativama koje nastoje da se nađe takvo rješenje.

Prema jednom diplomati, ruski predlog rezolucije, u slučaju kad bi se podnio na glasanje ne bi dobio potreban broj, devet glasova bez upotrebe veta neke od članica.

Opozicionar Huan Gvaido koji se proglasio privremenim predsjednikom Venecuele i koga je priznalo oko 40 zemalja rekao je u petak da je spreman na sve uključujući da dozvoli vojnu intervenciju SAD da istjera Nikolasa Madura sa vlasti.

Humanitarna pomoć SAD su nedavno uputile u kolumbijski grad Kukutu na granici sa Venecuelom ali predsjednik Maduro rekao je da ona neće ući u njegovu zemlju.

Preporučujemo za Vas