Saudijska Arabija drži 116,8 milijardi dolara američkog duga

Zaključno sa martom u posjedu Rijada bilo je 116,8 milijardi dolara u američkim obveznicama u odnosu na 82,7 milijardi prije dvije godine
0 komentar(a)
Dolari, Foto: Shutterstock
Dolari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.05.2016. 09:06h

Saudijska Arabija vlasnik je 116,8 milijardi dolara američkog duga, pokazali su podaci Ministarstva finansija.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su podatke o iznosu duga u vlasništvu Saudijske Arabije držale tajnim još od 1974. godine, što je bio neubičajen potez u periodu nakon arapskog naftnog embarga.

Ministarstvo je, na zahtjev agencije Bloomberg koja se pozvala na Zakon o slobodi informacija, objavilo podatke o tome koliki je iznos američkog duga u rukama Saudijske Arabije, prenosi Tanjug.

Zaključno sa martom u posjedu Rijada bilo je 116,8 milijardi dolara u američkim obveznicama u odnosu na 82,7 milijardi prije dvije godine.

Objavljivanjem tih podataka, Saudijska Arabija se svrstala među prvih deset stranih država koje su vlasnici američkog duga, pored Kine koja drži američke hartije od vrijednosti u iznosu od 1,2 biliona dolara i Japana sa američkim obveznicama vrijednim 1,1 bilion dolara.

Od kada su SAD 1974. godine počele sa objavljivanjem podataka o stranim imaocima američkih obveznica, politika Ministarstva finansija je bila takva da podatke o američkom dugu u vlasništvu Saudijaca spaja sa podacima još 14 zemalja, od kojih su većina članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), kao što su Kuvajt, Nigerija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Ta grupa je do februara držala 281 milijardu dolara vrijedne američke obveznice, što je manje u odnosu na rekordnih 298,4 milijarde dolara iz jula prošle godine.

Bonus video: