Tuča u parlamentu Južne Afrike, izbačeni opozicioni poslanici

Oko dvadeset članova radikalno ljevičarske partije Borci za ekonomsku slobodu, obučeni u svoj tradicionalni crveni rudarski kombinezon, izbačeni su danas iz parlamenta u Kejptaunu poslije uzvikivanja da Zuma treba da ode zbog navoda o korupciji protiv njega
4 komentar(a)
JAR parlament, Foto: Reuters
JAR parlament, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.05.2016. 16:54h

Poslanici jedne južnoafričke opozicione stranke potukli su se danas s obezbijeđenjem parlamenta koje ih je izbacilo poslije dobacivanja predsjedniku države Džejkobu Zumi dok je govorio.

Oko dvadeset članova radikalno ljevičarske partije Borci za ekonomsku slobodu, obučeni u svoj tradicionalni crveni rudarski kombinezon, izbačeni su danas iz parlamenta u Kejptaunu poslije uzvikivanja da Zuma treba da ode zbog navoda o korupciji protiv njega.

Ovo je drugi put za dvije nedjelje da su poslanici ove stranke izbačeni iz parlamenta. I ranije su oni izbacivani ali današnji sukob je bio jedan od najagresivnijih.

U koškanju s obezbjeđenjem slomljena su stakla na jednim od vrata zdanja.

Poslanici ove stranke, koju vodi populistički lider Džulijus Malema, traže ostavku predsjednika Zume, koji je proglašen krivim da je prekršio ustav time što nije vratio dio od 20 miliona eura javnog novca upotrebljenog za renoviranje njegove privatne rezidencije.

Poslije incidenta predsjednik Džejkob Zuma pozvao je na dijalog među političkim strankama.

Bonus video: