BORBA PROTIV ISLAMSKE DRAŽVE

Svjetske sile spremne da snabdjevaju oružjem Libiju

Libijski premijer Fajez al-Saraj je danas rekao u Beču da će uskoro Savjetu bezbjednosti podnijeti na odobrenje listu oružja koju bi njegova vlada da kupi
1 komentar(a)
oružje, Foto: Shuterstock
oružje, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 10.02.2019. 10:09h

SAD i druge svjetske sile saopštile su da su spremne da snabdjevaju oružjem novu libijsku međunarodno priznatu vladu da bi joj pomogle u borbi protiv organizacije Islamska država i drugih ekstremističkih vojski.

Govoreći u Beču na međunarodnoj konferenciji o Libiji, američki državni sekretar Džon Keri rekao je da će svjetske sile podržati Libiju koja traži da joj Ujedinjene nacije ukinu embargo na isporuke oružje.

To je potvrđeno u zajedničkom saopštenju sa sastanka u Beču na kojem je bilo svih pet članica Savjeta bezbjednosti UN i delegacije još 15 zemalja.

Keri je rekao da Islamska država predstavlja "novu prijetnju" Libiji, te je "imperativ" da se ta grupa zaustavi, prenio je BBC.

Vlada Libije je upozorila u aprilu da bi Islamska država mogla da okupira većinu libijske teritorije ukoliko ekstremisti uskoro ne bude zaustavljeni.

Libijski premijer Fajez al-Saraj je danas rekao u Beču da će uskoro Savjetu bezbjednosti podnijeti na odobrenje listu oružja koju bi njegova vlada da kupi.

U Libiji vlada haos od svrgavanja i ubistva bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija 2011. Libiju od tada razaraju oružani sukobi frakcija, od čega, kako smatraju analitičari, najviše profitiraju Islamska država i šverceri koji ilegalno prevoze izbjeglice sa libijske obale.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Hamond je rekao na sastanku da je njegova vlada dobila zahtjev Vlade Libije da joj se pomogne da ojača Obalsku stražu čime će se "odgovoriti na zabrinutost Libije zbog šverca i nesigurnosti njene granice, a odgovoriće se i na zabrinutost Evrope zbog ilegalne migracije".