Mun: Kim Džong Un uskoro u Seulu, Južna i Sjeverna Koreja i SAD će postići trajni mir

U obraćanju poslanicima, Mun je rekao da je drugi američko-sjevernokorejski samit "blizu" i da se očekuje skora posjeta kineskog predsjednika Si Đinpinga Pjongjangu. Takođe, on je naveo da se očekuje da Kim uskoro posjeti Rusiju, a možda se sastane i s japanskim premijerom Šinzom Abeom
0 komentar(a)
Mun Džae-in, Foto: Reuters
Mun Džae-in, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2018. 23:54h

 Južnokorejski predsjednik Mun Džae-in rekao je danas da će sjevernokorejski lider Kim Džong Un uskoro posjetiti Seul u okviru diplomatskih koraka na visokom nivou usmjerenih ka denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

U obraćanju poslanicima, Mun je rekao da je drugi američko-sjevernokorejski samit "blizu" i da se očekuje skora posjeta kineskog predsjednika Si Đinpinga Pjongjangu. Takođe, on je naveo da se očekuje da Kim uskoro posjeti Rusiju, a možda se sastane i s japanskim premijerom Šinzom Abeom.

"Sada, na osnovu čvrstog međusobnog povjerenja, Južna i Sjeverna Koreja i SAD će postići potpunu denuklearizaciju i trajni mir na Korejskom poluostrvu. Ova prilika je nalik čudu. To je nešto što ne smijemo propustiti", rekao je Mun.

Izgledi za novi sastanak Kima i predsjednika SAD Donalda Trampa su poboljšani poslije četvrte posjete državnog sekretara Majka Pompea Pjongjangu, ranije ovog mjeseca, ali tome nije uslijedio nikakav napredak.

Mun, liberal i predsjednik od prošle godine, želi pregovorima da riješi višedecenijski međunarodni problem sa nuklearnim ambicijama Sjeverne Koreje. On je omogućio niz američko-sjevernokorejskih kontakata na visokom nivou.

Međutim, kod kuće se sve više suočava sa skepticizmom, a mnogi konzervativci u Južnoj Koreji i SAD tvrde da Pjongjang nema namjeru da se odrekne nuklearnog programa i da samo kupuje vrijeme.

Sjeverna Koreja je od početka nuklearnih pregovora obustavila nuklearne i raketne probe i zatvorila poligon na kojem su se obavljale, dok su SAD suspendovale neke od redovnih vojnih vježbi s Južnom Korejom.

Preporučujemo za Vas