Indonezija: Povećan broj žrtava, vulkan i dalje ključa, prijeti novi cunami

Spasioci, vojska i dobrovoljci su trenutno na terenu i pokušavaju da pronađu preživjele
3352 pregleda 0 komentar(a)
Vulkan u Indoneziji, Foto: Reuters
Vulkan u Indoneziji, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.12.2018. 14:50h

U Indoneziji su, prema najnovijim podacima, od udara smrtonosnog cunamija u subotu uveče poginule 373 osobe, dok je 1.600 povrijeđeno, saopštili su zvaničnici.

Indonežanska agencija za ublažavanje prirodnih katastrofa navela je da se 128 ljudi vode kao nestali, prenosi AP.

Vulkan Anak Krakatau i dalje ključa, a stanovnicima okolnog područja izdato je upozorenje da bi moglo da dođe do novog cunamija.

Portpartol Nacionalne agencije za prirodne katastrofe Sutopo Purvo Nugoro izjavio je na današnjoj konferenciji za medijeda postoji opasnost od novog cunamija zbog neprestane erupcije vulkana, prenosi BBC.

Portparol je dodao da nije bilo ranog upozorenja od cunamija, jer je indonežanski sistem za rano upozorenje opremljen da reaguje na zemljotrese, dok je ovaj cunami izazvalo podvodno klizište uzrokovano erupcijom vulkana Anak Krakatau.

Šteta je ogromna i uništeno je nekoliko stotina zgrada i automobila. Spasioci, vojska i dobrovoljci su trenutno na terenu i pokušavaju da pronađu preživjele. Njihove napore znatno usporava velika količina ruševina koju su talasi nanijeli na plažu.

Anak Krakatau, prevedeno „Dete Krakataua“, ostatak je nekadašnjeg vulkana Krakatau, koji je 1883. godine izazvao jednu od najjačih zabilježenih erupcija u istoriji.

Bonus video: