Predsjednik Venecuele prijeti da će oduzeti fabrike koje su zaustavile proizvodnju

Venecuela ima najveće svjetske rezerve nafte, ali je njena ekonomija teško pogođena globalnim padom cijena ovog energenta. U protekloj godini zabilježili su pad od 5,7 odsto, a zvanična stopa inflacije dostiže 180 odsto
0 komentar(a)
Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2016. 16:12h

Venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro zaprijetio je da će oduzeti fabrike u toj zemlji koje su zaustavile proizvodnju, te zatvoriti njihove vlasnike.

U govoru javnosti u glavnom gradu Karacasu poručio je da država mora da obnovi proizvodnju kako bi se izborila sa dubokom ekonomskom krizom u koju je zapala, prenosi BBC.

Maduro je u petak uveo vanredno stanje, a opozicija se okupila tražeći njegov odlazak. Kazao je da je uvođenje vanrednog stanja neophodno u borbi protiv "strane agresije" koju je okrivio za probleme u Venecueli. Za sljedeću sedmicu je najavio vojne vježbe kao način borbe protiv "stranih prijetnji".

Venecuela ima najveće svjetske rezerve nafte, ali je njena ekonomija teško pogođena globalnim padom cijena ovog energenta. U protekloj godini zabilježili su pad od 5,7 odsto, a zvanična stopa inflacije dostiže 180 odsto.

Stanovništvo se suočava sa ozbiljnom nestašicom hrane, lijekova i osnovnih namirnica za koje Maduro krivi biznismene i Sjedinjene Američke Države za koje kaže da vode ekonomski rat protiv njegove vlade.

Ekonomska kriza u Venecueli je počela prije tri godine, ali se ove godine produbila do te mjere da utiče na svakodnevni život građana koji su primorani satima stajati u redovima kako bi kupili osnovne životne namirnice, dok se sa nestašicom struje i vode suočavaju svakodnevno.

Venecuela je bila jedna od najrazvijenijih nacija Latinske Amerike sa najvišom stopom potrošnje u regionu.

Posljednje prijetnje vlasnicima zatvorenih fabrika Maduro je uputio nakon što je najveći domaći lanac hrane i pića Polar Group zaustavio proizvodnju piva okrivljujući vladu za loš rad zbog zaustavljanja uvoza ječma. Vlasnik grupe, milijarder Lorenco Mendoza žestoki je kritičar predsjednika Madura, prenosi Klix.ba.

Bonus video: