Stoltenberg: Raketni štit u Rumuniji nije uperen protiv Rusije

"Sistem raketne odbrane NATO ni na koji način ne ugrožava niti umanjuje stratešku nuklearnu odbrane Rusije", rekao je Stoltenerg
17 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.05.2016. 11:56h

Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg izjavio je da američki raketni štiti koji je postavljen u Rumuniji nije uperen protiv Rusije i da ni na koji način ne slabi njenu nuklearnu odbranu.

"Sistem raketne odbrane NATO ni na koji način ne ugrožava niti umanjuje stratešku nuklearnu odbrane Rusije", rekao je Stoltenerg na svečanosti kojom je označen početak djelovanja rada novog protivraketnog sistema, u bazi koju je nekada izgradio Sovjetski Savez kod sela Deveselu, na jugozapadu Rumunije, oko 180 kilometara od Bukurešta.

"Ovo postrojenje u Rumuniji, kao i ono u Poljskoj, nisu upereni protiv Rusije", rekao je Stoltenberg.

Protivraketna odbrana namijenjena je zaštiti Evrope od balističke raketne prijetnje, a postavljanje tog sistema u Rumuniji naljutilo je Rusiju koja se protivi postavljanju sistema u nekadašnjoj zoni svog uticaja.

"Presretača ima premalo, nalaze se previše južno ili previše blizu Rusiji da bi mogli da presretnu ruske interkontinentalne balističke rakete", rekao je Stoltenberg na svečanosti kojoj suprisustvovali i američki i rumunski zvaničnici.

Stoltenberg je dodao da su presretači napravljeni radi zaštite od "potencijalnih prijetnji napada raketama kratkog i dugog dometa izvan evro-azijskog regiona".

Američki zvaničnici tvrde da je cilj raketnog štita, koji je koštao 800 miliona dolara, odbrana od raketnih prijetnji iz Irana. Poljski i američki zvaničnici će u petak proglasiti početak izgradnje drugog takvog postrojenja, kod poljskog sela Redžikova, u blizini Baltičkog mora.

Šef NATO je rekao da je Moskva jednostrano prekinula pregovore o raketnoj odbrani 2013. godine, ali da će NATO nastaviti da uključuje Moskvu u dijalog tamo gdje je to moguće.

"U vrijeme tenzija, još je važnije držati kanale komunikacija otvorenim", kazao je Stoltenberg.

Bonus video: