Australija: Uhapšeni ekstremisti koji su planirali da se priključe ID

Policija je saopštila da su ekstremisti planirali da brodom otputuju u Indoneziju, pa potom na Filipine, ali nije precizirano kako su planirali da sa Filipina nastave put ka Siriji
0 komentar(a)
Islamska država, Foto: Reuters
Islamska država, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.05.2016. 07:05h

Australijske vlasti uhapsile su petoricu muškraca zbog sumnje da su planirali da u brodu dugačkom sedam metara napuste zemlju i priključe se borbama u Siriji, saopštila je danas policija.

Uhapšenim muškarcima, starosti od 21 do 33 godine, australijske vlasti poništile su pasoše zbog osnovane sumnje da planiraju da se priključe ekstremistima Islamske države u Siriji.

Oni su uhapšeni zbog kršenja federalnog zakona o stranim borcima koji zabranjuje australijskim državljanima da putuju u druge zemlje, ako postoji sumnja da bi tamo mogli da počine krivična djela, za šta je zaprijećena doživotna zatvorska kazna.

Policija je saopštila da su ekstremisti planirali da brodom otputuju u Indoneziju, pa potom na Filipine, ali nije precizirano kako su planirali da sa Filipina nastave put ka Siriji.

"Ne možemo da dozvolimo Australijancima da odlaze zemlje i priklanjaju se teroristima", rekao je zamenik komesara australijske federalne policije Nel Guhan.

Kako se navodi, policija je nedjeljama pratila uhapšene ekstremiste koji su poznati po svojim radikalnim ubjeđenjima.

Bezbjednosni zvaničnici procjenjuju da se najmanje 110 Australijanaca bori na strani ID na Bliskom istoku.

Bonus video: