Legendarni šahista u aferi "Panamski papiri"

Britanski "Telegraf" piše da je bivši svjetski prvak u šahu i aktuelni predsjednik ruske šahovske federacije i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Anatolij Karpov umiješan u aferu oko panamskih papira
94 pregleda 5 komentar(a)
Anatolij Karpov, Foto: Printscreen (YouTube)
Anatolij Karpov, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 10.05.2016. 09:01h

I šahovski svijet ima svoje "predstavnike" koji su uvučeni u aferu Panamski papiri.

Britanski "Telegraf" piše da je bivši svjetski prvak u šahu i aktuelni predsjednik ruske šahovske federacije i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Anatolij Karpov umiješan u aferu oko panamskih papira.

Karpov, koji je bio svjetski prvak u šahu od 1975. do 1985. godine, kada je poražen od Garija Kasparova označen je kao direktor firme Indiforth Ltd čije je sjedište na Kipru.

Karpov je i politički aktivan. On je 2011. godine izabran u rusku Dumu kao predstavnik Putinove Jedinstvene Rusije. Poznat je i kao strastveni sakupljač poštanskih markica, čija se vrijednost procjenjuje na oko 10 miliona dolara.

Za sada nema naznaka bilo kakvih nezakonitosti oko poslova Karpova. On je ranije kazao da nema ništa sa biznisom sa ofšor firmama i tvrdnje o umješanosti nazvao greškama.

Anatolij Filatov, ruski oligarh označen je kao direktor i dioničar kompanije Telecom Express Ltd, koja je povezana sa Britanskim Djevičanskim Ostrvima. Francuski ambasador u Rusiji Žan Mari Ripor ga je odlikovao ordenom časti.

Filatov nije komentarisao navode da je umiješan u aferu Panamski papiri.

Ime legendarnog Bobija Fišera, za kojeg mnogi smatraju da je najbolji šahista svih vremena, već je navedeno pri prvom objavljivanju imena koja su umješana u aferu. Velemajstor, koji je preminuo 2008. godine doveden je u vezu sa firmom Kettering Consultants nad kojom je dobio punomoćje 2007. godine. To mu je omogućilo kontrolu nad firmom koja je stacionirana u Panami, a kojom je rukovodila Landsbanki Luxembourg SA.

Umješanost slavnih šahista u aferu Panamski papiri dolazi u trenutku kada je šahovski svijet tek počeo da se oporavlja od prošlogodišnje afere. Tada je predsjedniku šahovske federacije (FIDA) Kirsanu Iljumžinovu zabranjen ulaz u SAD zbog njegovih veza sa sirijskim predsjednikom Bašarom Al Asadom.

Iljumžinov je suvlasnik ruske finansijske "Alliance Bank", kojoj je Amerika uvela sankcije zbog "materijalnog pomaganja i djelovanje u ime vlade Sirije" kao i sirijske banke.

Zbog ovih sankcija Iljumžinov je zamrzao sve svoje aktivnosti u vezi sa svjetskom šahovskom federacijoim.

Iljumžinov, koji je predsjednik polu-autonomne ruske oblasti Kalmikij je svojevremeno tvrdio da su ga oteli vanzemaljci. On je 20 godina u svijetu šaha.

Sve navode vezane za aferu Panamski paipri je demantovao.

Prije mjeseca dana objavljeno je curenje dokumenata iz firme Mosak Fonseka. To je jedno od najvećih curenja informacija u istoriji novinarstva, veći od američkih diplomatskih depeša preko Vikiliksa ili afere Snouden. Ukupno ima 11,5 miliona dokumenta i 2,6 terbajta informacija, izvučenih iz interne baze podataka firme Mosak Fonseka. Ono otkriva kako svjetski diktatori, poslovni tajkuni, kriminalci, ali i brojne poznate ličnosti koriste tajanstvene ofšor kompanije za skrivanje bogatstva, utaju poreza i prevaru.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je sinoć ogromnu bazu dokumenata, koja se odnose na skoro 214.000 ofšor računa, koji obuhvataju najmanje 21 destinaciju - od Nevade (SAD) do Hong Konga i Britanskih djevičanskih ostrva .

Bonus video: