Matis potpisao naredbu: Američke trupe da se povuku iz Sirije

Povlačenje američke vojske iz Sirije naredio je američki predsjednik Donald Tramp, što se navodi kao glavni razlog ostavke Matisa, prenosi vojni sajt Militari tajms
634 pregleda 1 komentar(a)
Matis, Foto: Reuters
Matis, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.12.2018. 11:06h

Odlazeći američki ministar odbrane Džejms Matis potpisao je naredbu o povlačenju američkih trupa iz Sirije, saopštio je Pentagon.

Povlačenje američke vojske iz Sirije naredio je prošle sedmice američki predsjednik Donald Tramp, što se navodi kao glavni razlog ostavke Matisa, prenosi vojni sajt Militari tajms.

Matis je odluku o povlačenju vojske potpisao dan pošto je Tramp najavio da će ga zamijeniti dva mjeseca ranije nego što je bilo predviđeno, prenosi B92.

Matis, koji je zagovornik NATO-a i američkih tradicionalnih saveznika, često je bio na suprotnoj strani od Trampa, pa je tako bio protiv povlačenja iz Sirije, prenosi Rojters.

Matis, marinac sa četiri zvjezdice, hvaljen je i od republikanaca i demokrata, i njegov odlazak je uzrokovao veliku zabrinutost zbog onoga što mnogi vide kao Trampov nepredvidljiv samostalan pristup globalnoj bezbjednosti.

Bonus video: