Netanjahu: Sraman je govor izraelskog generala o holokaustu

General Golan je govoreći u srijedu na ceremoniji povodom Dana sjećanja na holokaust u jednom kibicu u centralnom Izraelu rekao: "Ako postoji nešto što me plaši u sjećanju na holokaust, jesu grozni trendovi koji su se desili u Evropi uopšte i Njemačkoj posebno prije 70, 80 i 90 godina i što nalazim naznake takvih trendova među nama u 2016"
7 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Beta-AP
Benjamin Netanjahu, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.05.2016. 12:17h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu danas je oštro kritikovao zamjenika komandanta izraelske armije Jaira Golana, ocjenivši da je njegov govor povodom Dana sjećanja na holokaust bio "sraman i neosnovan" i da predstavlja "nepravdu prema izraelskom društvu".

"Poređenje od strane zamjenika načelnika Generalštaba procesa koji su karakterisali nacističku Njemačku prije 80 godina je sramno", rekao je Netanjahu na sjednici vlade, istakavši: "To su fundamentalno neosnovane stvari. Njih ne bi trebalo reći nikada, a posebno ne u vrijeme kada su izrečene. One su nepravda za izraelsko društvo i umanjuju holokaust. Zamjenik načelnika generalštaba je oficir sa mnogo dostignuća ali su njegove izjave o toj temi bile potpuno pogrešne i meni neprihvatljive".

Netanjahu je ocjenio da je Izrael "istorijsko čudo" i da su svi ponosni na "izraelska dostignuća i izraelsku armiju".

"Mnoge stvari su rečene o Izraelu posljednjih dana. Nema zemlje bez znakova netolerancije i nasilja ali izraelska demokratija je jaka. Ona osuđuje takve znake i vodi računa o njima", rekao je izraelski premijer.

On je na sjednicu vlade došao poslije sastanka s ministrima iz svoje konzervativne partije Likud na kome su mnogi od njih oštro kritikovali zamjenika načelnika Generalštaba i tražili da se izvini za ono što je rekao.

General Golan je govoreći u srijedu na ceremoniji povodom Dana sjećanja na holokaust u jednom kibicu u centralnom Izraelu rekao: "Ako postoji nešto što me plaši u sjećanju na holokaust, jesu grozni trendovi koji su se desili u Evropi uopšte i Njemačkoj posebno prije 70, 80 i 90 godina i što nalazim naznake takvih trendova među nama u 2016".

Holokaust "mora da nas podstakne da razmislimo duboko o odgovornosti rukovodstva, kvaliteta društva i mora da nas dovede do fundamentalnog razmišljanja kako se mi, ovdje i sada, odnosimo prema strancu, siročetu i udovici i svima koji su poput njih", prenjeli su Golanove riječi izraelski mediji.

Izraelski minstar za nauku i tehnologiju Ofir Akunis rekao je da su Golanove reči "jadne i da nanose veliku štetu izraelskoj javnoj diplomatiji širom svijeta". On je naglasio da objašnjenje koje je Golan potom dao nije dovoljno.

Izraelska armija je nakon Golanovog govora izdala saopštenje u kome je navedeno da zapravo nije htio da poredi Izrael i izraelsku vojsku s "užasima Njemačke" prije holokausta.

"Jasno izvinjenje i povlačenje užasnog poređenja mora uslijediti", ocjenio je ministar Akunis.

U petak je izraelski TV Kanal 10 javio da je ministar za nacionalnu infrastrukturu, energiju i vodu Juval Stajnic iz Likuda kritikovao Golana, rekavši da bi oficir nižeg ranga odmah bio izbačen iz armije da je tako nešto rekao.

Netanjahu je još u srijedu poslije govora razgovarao sa ministrom odbrane Moše Jalonom, izrazivši svoje nezadovoljstvo i navodno zatraživši da Golan objasni šta je htio da kaže, što je i učinjeno nekoliko sati kasnije.

Uprkos Netanjahuovom stavu Jalon je podržao zamjenika načelnika genaralštaba. Nakon Golanovog objašnjenja, Jalon je na Tviteru napisao da je izjava "namjerno izvrnuta od strane onih koji napadaju vojsku" i da ima povjerenje puno povjerenja u zamjenika komandanta izraelske armije.

Bonus video: