Bivši šef Mosada: Rusija upotrijebila desetine hiljada botova kako bi pomogla Trampu

"Ono što smo do sada vidjeli u vezi s botovima, uključujući iskrivljavanje informacija, samo je vrh ledenog brijega"
1340 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.12.2018. 13:11h

Bivši šef izraelske obavještajne službe Mosad Tamir Pardo izjavio je da je Rusija upotrijebila desetine hiljada botova kako bi na američkim izborima 2016. godine pomogla izbor tadašnjeg kandidata, a sada predsjednika Donalda Trampa, ali ne zato što je on veliki prijatelj Moskve.

Pardo je rekao da mu se čini da su Rusi jednostavno odlučili da podrže kandidata koji im politički najviše odgovara, prenose danas izraelski mediji.

Rusi su, prema mišljenju Pardoa, pogledali na političku mapu u Vašingtonu i razmišljali koga bi od kandidata željeli da vide u Bijeloj kući i ko će im pomoći da ostvare svoje ciljeve.

"I izabrali su Trampa. Od tog momenta, razvili su sistem (botova) tokom izbora i podržali njegovu kandidaturu", rekao je Pardo na jednom skupu o digitalizaciji.

Mnogi stručnjaci na tom skupu govorili su o opasnostima koje predstavljaju botovi, kompjuterski programi dizajnirani da rade automatski i imitiraju sajber ponašanje stvarnog korisnika.

"Ono što smo do sada vidjeli u vezi s botovima, uključujući iskrivljavanje informacija, samo je vrh ledenog brijega. To je najveća prijetnja u posljednjim godinama i ona prijeti osnovnim vrijednostima koje dijelimo - demokratiji i svjetskom poretku stvorenom od Drugog svjetskog rata", rekao je bivši šef Mosada.

On je ocijenio da korišćenje botova i lažnih informacija na internetu predstavlja globalno pitanje i da Izrael mora da bude spreman da se time bavi.

"Političari misle da mogu da koriste botove u svoju korist, ali će osjetiti posljedice", navodi Pardo.

On je kazao da Tramp možda misli da su botovi radili u njegovu korist, a zapravo su u isto vrijeme sposobni da ga sruše.

"Političari drže ključ zaustavljanja haosa koji su kreirali botovi", dodao je Pardo.

Bonus video: