UGROŽENO JOŠ NEKOLIKO OSTRVA

Pet Solomonskih ostrva nestalo zbog porasta nivoa vode Tihog okeana

Solomonska ostrva ili Solomoni su ostrvska država u jugozapadnom Pacifiku. Nalaze se u Melanežanskom arhipelagu u Okeaniji, istočno od Nove Gvineje
1 komentar(a)
Solomonska ostrva, Foto: Reuters
Solomonska ostrva, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2016. 11:03h

Pet Solomonskih ostrva u Pacifiku nestalo je zbog porasta nivoa vode u Tihom okeanu i priobalne erozije, saopštili su danas australijski naučnici i dodali da je još nekoliko ostrva ugroženo.

Pet nenaseljenih ostrva s bujnom vegetacijom potpuno je nestalo, naveli su stručnjaci i dodali da je svako od njih površine od oko pet hektara, na koja su ribari imali običaj da dolaze u pauzama između dva lova.

Oko desetak kuća je srušeno u posljednjih pet godina na drugim ugroženim i naseljenim Solomonskim ostrvima gdje je prisutna priobalna erozija.

Solomonska ostrva ili Solomoni su ostrvska država u jugozapadnom Pacifiku. Nalaze se u Melanežanskom arhipelagu u Okeaniji, istočno od Nove Gvineje.

Ta ostrva su vulkanskog porijekla. Najveća ostrva su Gvadalkanal, Santa Izabel, Makira, Malajta, Nova Džordžija, Čoizel, a tu su i 992 manja ostrva i atoli. Brdovita ostrva su pokrivena tropskom vegetacijom.

Preporučujemo za Vas