Izvor otkrio: Kako je došlo do najvećeg curenja podataka u istoriji

"Da se zna, ne radim ni za jednu vladu ili obavještajnu agenciju, ni posredno ni neposredno, niti ikada jesam. Pogled na stvari je isključivo moj", naveo je, a Guardian prenosi
3 komentar(a)
Panama pejpers, Foto: Reuters
Panama pejpers, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.05.2016. 16:47h

Zviždači zaslužni za curenje dokumenata poznato kao "Panama papers" su se prvi put obratili javnosti i detaljno objasnili kako su ih nepravde u vezi poreskih rajeva natjerale da uzrokuju najveće curenje podataka u istoriji.

Izvorr čiji identitet i pol ostaju tajna je demantovao da je špijun.

"Da se zna, ne radim ni za jednu vladu ili obavještajnu agenciju, ni posredno ni neposredno, niti ikada jesam. Pogled na stvari je isključivo moj", naveo je izvor, a prenosi Guardian.

Zviždač je kazao da je zadovoljan što je urenje dokumenata iz advokatske firme Mosak Fonseka pokrenulo svjetsku debatu, nakon objave serije tekstova u brojnim medijima.

"Fasadne firme se uglavnom povezuju sa izbjegavanjem poreza. Ali Panama papers su pokazali da iako nisu ilegalne samse po sebi, one se koriste za čitav niz krivičnih dječa. Nejednakost prihoda je jedna od odrednica našeg vremena", poručio je izvor.

On ukazuje da su se mediji fokusirali na skandal u smislu šta je dozvoljeno i legalno u ovom sistemu i poručuje: "Ono što je dozvoljeno je skandalozno i mora se promijeniti".

Zviždač iza Panama Papers je kontaktirao Bastijana Obermajera, istraživačkog novinara iz njemačkog Zidojče Cajtunga, i pod imenom "John Doe" poslao poruku: Da li si zainteresovan za tajne podatke?"

Tako je sve počelo, i izvor je poslao nekoliko papira kako bi pokazao da zaista ima pristup tim podacima, a onda je Obermajer podijelo sa Konzorcijumom istraživačkih novinara i nastala je saradnja 100 medijskih organizacija koje su godinu dana proučavali papire.

Izvor pojašnjava da se na to odlučio kada je shvatio razmjere nepravde, koje se vide u dokumentima.

Zviždač je otkrio da je ista dokumenta poslao u nekoliko medija, ali da su urednici odlučili da se ne bave time. Nije jasno koje su medijske organizacije odbile materijal, a čak je i Vikiliks odbio da se bavi time.

Bonus video: