VAZDUŠNI UDARI

Izaraelska vojska bombardovala četiri položaja Hamasa u Gazi

Prema navodima izraelske vojske posljednjih nekoliko dana Hamas je više puta gađao izraelske snage granatama i raketama duž izraelske bezbjednosne linije koja hermetički zatvara tu teritoriju
0 komentar(a)
Gaza, pojas Gaze, izraelska ofanziva, Foto: Reuters
Gaza, pojas Gaze, izraelska ofanziva, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.05.2016. 07:26h

Izraelska vojska saopštila je da je noćas izvela vazdušne udare na četiri položaja islamističkog Hamasa u pojasu Gaze koji je pod kontrolom tog radikalnog palestinskog pokreta.

"Odgovarajući na napade protiv izraelskih snaga, jedna letjelica izraelskog ratnog vazduhoplovstva tokom noći pogodila je četiri terorističke lokacije Hamasa na sjeveru pojasa Gaze", saopštila je izraelska vojska.

Izraelska vojska gađala je i juče položaje Hamasa u južnom dijelu pojasa Gaze, gdje su posljednjih dana porasle napetosti između dvije strane.

Prema navodima izraelske vojske posljednjih nekoliko dana Hamas je više puta gađao izraelske snage granatama i raketama duž izraelske bezbjednosne linije koja hermetički zatvara tu teritoriju.

Vojska je navela da su njene aktivnosti defanzivne prirode i da imaju za cilj da zaštite Izrael od neprijateljskih upada.

Cilj im je da se pronađu i unište tuneli koje bi Hamas mogao da koristi za sprovođenje napada, posebno na izraelske civilne zajednice koje žive duž granice.

"Izraelska vojska ne toleriše i neće tolerisati ništa što prijeti životu stanovnika na jugu Izraela i rešena je da nastavi da sprječava svaki takav pokušaj", navodi se u saopštenju vojske.

Izraelska vojska je u ljeto 2014. godine 50 dana ratovala protiv palestinskog radikalnog pokreta Hamasa koji vlada Gazom.

Od tada dve strane uglavnom poštuju prekid vatre ali druge manje militantne organizacije takođe djeluju u Gazi.