Asad i IS sarađuju?

Dokumenti otkrivaju i da su IS i sirijska vlada sklopili dogovor o trgovini nafte u zamjenu za đubrivo, prenosi hrvatski portal Index
2 komentar(a)
ISlamska država, Foto: Twitter
ISlamska država, Foto: Twitter
Ažurirano: 03.05.2016. 14:43h

Islamska država i režim Bašara el Asada sklapali su tajne sporazume o bitkama koje se vode u Siriji, pokazuju dokumenti koje je objavio Skaj njuz.

Prema informacijama iz dokumenata kojima raspolaže britanska TV stanica, jedan od sporazuma sklopljen je oko borbi koje su se vodile za antički grad Palmiru, a dokumenti takođe dokazuju da Islamska država regrutuje i uvežbava strane borce za napade na mete na Zapadu mnogo duže nego što se vjerovalo.

Dokumenti otkrivaju i da su IS i sirijska vlada sklopili dogovor o trgovini nafte u zamjenu za đubrivo, prenosi hrvatski portal Index.

U jednom pismu, datiranom u vrijeme prije nego što su sirijske snage opet zauzele Palmiru, kako navodi Skaj njuz, stoji:

"Povucite svu tešku artiljeriju i protivvazdušnu obranu iz Palmire u provinciju Raku", dok u drugom stoji zahtjev za prolazak kroz kontrolne tačke terorističke organizacije sve do granice sa sirijskim režimom gdje bi razmjenili naftu za đubrivo.

U trećem pismu vidljivo je da su se snage Bašara el Asada i IS dogovarali o evakuaciji područja pod kontrolom IS uoči napada sirijske vojske.

Za Evropu svaki dogovor između ove dvije strane je loš, jer Asad i IS terorišu ljude u Siriji, što dovodi do još više patnje, a zatim i do porasta broja izbjeglica, smatra profesor Entoni Gliz, direktor Centra za bezbjednosne i obavještajne studije na Univerzitetu i Bekingemu.

Takođe, upozorava on, takav dogovor može da osnaži a ne da oslabi IS.

"Mi u Europi daleko smo manje sigurni ako je ova priča istinita. Mi na Zapadu pritiskamo IS, morali bismo sve učiniti kako bi spriječili da se teroristi izmigolje", zaključi je Gliz.