SKUPILI SKORO 2 MILIONA POTPISA

Opozicija u Venecueli podnijela zahtjev za referendum o opozivu predsjednika Madura

Potpisi su prikupljeni za manje od dva dana prošle nedjelje
0 komentar(a)
Enrike Kapriles, Foto: Reuters
Enrike Kapriles, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2016. 08:39h

Opozicija u Venecueli podnijela je izbornoj komisiji peticiju sa skoro dva miliona potpisa za organizovanje referendum o opozivu socijalističkog predsjednika Nikolasa Madura.

Koalicija Okrugli sto demokratskog jedinstva (MUD), koja je pobijedila na parlamentarnim izborima u decembru i koja ima većinu u Parlamentu, prikupila je 1,85 miliona potpisa, naveo je na Tviteru generalni sekretar MUD-a Hesus Torealba.

Potpisi su prikupljeni za manje od dva dana prošle nedjelje.

Jedan od lidera opozicije Enrike Kapriles izrazio je zadovoljstvo zbog rekordno brzo prikupljenog velikog broja potpisa.

"To je pokazatelj da mi Venecuelanci biramo ustavni, demokratski i mirni put", rekao je Kapriles, koji je bio protivkandidat Maduru na izborima 2013.

Izborna komisija treba da razmotri zahtjev i utvrdi da li peticiju potpisao neophodan broj birača. Cio proces bi mogao da traje i do mesec dana.

Opozicija se nada da bi referendum o opozivu predsjednika mogao da bude organizovan krajem novembra.

Mandat Nikolasa Madura ističe 2019. godine.

U Venecueli se vodi politička borba od pobjede opozicije na izborima, prvi put od 1999. godine. Neposredno posle pobjede, opozicija, koja je bila protivnik bivšeg predsjednika Uga Čavesa, objavila je da želi da ubrza odlazak njegovog nasljednika Madura.

Situacija u zemlji je napeta uz stalne institucionalne blokade praćene dubokom ekonomskom krizom izazvanom padom cijene nafte.