I to se dogodilo: U Sjevernoj Koreji prvi put opljačkana banka

Centralna banka Sjeverne Koreje ne samo da štampa novac, već i posjeduje mrežu filijala koje odobravaju kredite državnim preduzećima i na njih uzimaju kamate. Krediti nijesu dostupni fizičkim licima
52 pregleda 5 komentar(a)
Sjevern Koreja, Foto: Shutterstock
Sjevern Koreja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.05.2016. 12:35h

Policija Sjeverne Koreje je pokrenula istragu prve pljačke banke u toj zemlji, nakon što su nepoznati pljačkaši provalili u poslovnicu južnokorejske Centralne banke.

Izvori su naveli da je poslovnica Centralne banke u gradu Čongđin, u blizini granice sa Kinom, opljačkana još 4. aprila i da su lopovi odnijeli oko 70 miliona sjevernokorejskih vona (oko 10.000 eura), prenijeli su južnokorejski mediji.

"Pošto je ovo prvi put od osnivanja države da je opljačkana jedna banka, taj slučaj je privukao veliku pažnju", navode izvori.

Centralna banka Sjeverne Koreje ne samo da štampa novac, već i posjeduje mrežu filijala koje odobravaju kredite državnim preduzećima i na njih uzimaju kamate. Krediti nijesu dostupni fizičkim licima.

U Sjevernoj Koreji ne postoje prave banke za fizička lica, pa građani uglavnom kriju novac ispod dušeka, navode izvori, dodajući da se građani sve češće obraćaju zelenašima.

Bonus video: