Drugi krug izbora u Iranu: Umjerenim reformistima veći broj mjesta, ali ne i apsolutna većina

Novinska agencija ISNA javila je da je 34 reformista, odnosno Rohanijevih saveznika, osvojilo poslanička mjesta, dok su 22 mjesta pripala nezavisnim kandidatima, a samo sedam konzervativcima
0 komentar(a)
Iran, izbori, Foto: Reuters
Iran, izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.04.2016. 12:23h

Umjereni reformisti koji podržavaju iranskog predsjednika Hasana Rohanija izašli su snažniji iz drugog kruga parlamentarnih izbora u Iranu, ali su mali izgledi da su osvojili apsolutnu većinu u parlamentu, pokazuju danas objavljeni preliminarni rezultati glasanja.

Ukoliko budu potvrđeni, ovakvi rezultati nagovještavaju da će novi saziv iranskog parlamenta više podržavati Rohanijeve težnje ka ekonomskim reformama, ali i da će konzervativci ostati moćna snaga koja bi mogla da ograniči mogućnosti za društvene promjene, navodi Rojters.

Iranci su juče glasali za 68 poslaničkih mjesta za koja nijedan kandidat nije odnio odlučujuću pobjedu u prvom krugu.

Novinska agencija ISNA javila je da je 34 reformista, odnosno Rohanijevih saveznika, osvojilo poslanička mjesta, dok su 22 mjesta pripala nezavisnim kandidatima, a samo sedam konzervativcima.

Prebrojavanje glasova je u toku za još pet mjesta u parlamentu.

Ukoliko rezultati budu potvrđeni, ni umjereni ni konzervativci neće imati 146 mjesta koliko je potrebno za većinu u novom parlamentu, koji će početi sa radom 27. maja, a ravnotežu moći odrediće nezavisni, ocjenjuje britanska agencija.

Analitičari kažu da će vlada vjerovatno imati više prostora da sprovede ekonomske reforme, a možda i da finalizuje dugo najavljivani i dugo odlagani sporazum o nafti kojim bi se međunarodnim naftnim kompanijama omogućilo da investiraju u Iranu, ali smatraju i da će ostati značajne prepreke za strana ulaganja zbog američkih sankcija koje su još na snazi.

Rohanijevi saveznici su u prvom krugu glasanja, u februaru, osvojili značajan broj glasova, čime je okončana dominacija konzervativaca u 290-članom parlamentu.

Rohaniju, koji je 2013. došao na vlast sa obećanjem da će staviti tačku na globalnu izolovanost Irana, podrška rasta otkako je postigao nuklearni sporazum sa svjetskim silama prošle godine, što je rezultiralo ukidanjem međunarodnih sankcija u januaru.

Bonus video: