NA TERITORIJI PORTORIKA

Prvi smrtni slučaj povezan s virusom zika u SAD

Američka Uprava za hranu i ljekova saopštila je večeras da će prvi komercijalni test za hitno otkrivanje virusa biti od naredne nedjelje dostupan u SAD, prenio je AP
0 komentar(a)
Virus zika, Foto: Reuters
Virus zika, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2019. 15:24h

Prvi smrtni slučaj povezan s virusom zika kojeg pretežno prenose komarci, registrovan je u SAD na teritoriji Portorika, saopštile su večeras američke sanitarne službe.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio je da je pacijent preminuo od komplikacija povezanih s teškom trombocitopenijom koja se odražava drastičnim smanjenjem broja trombocita u krvi, prenio je AFP. 

Taj centar je dodao da je smrtnost od virusa zike veoma rijetka, ali se moraju imati u vidu moguće komplikacije.

Američka Uprava za hranu i ljekova saopštila je večeras da će prvi komercijalni test za hitno otkrivanje virusa biti od naredne nedjelje dostupan u SAD, prenio je AP.

Taj test će biti dostupan ljekarima i u početku će rezultati testiranja biti odbrađeni u jednoj laboratoriji u Kaliforniji, a kasnije i u drugim laboratorijama u SAD.

Virusa zika, koji se od kraja 2014. širi po Brazilu, Kolumbiji i Karibima, može da dovede do oštećenja fetusa i ozbiljnih neuroloških problema kod odraslih.