POSTIGNUT DOGOVOR

U Južnom Sudanu formirana prelazna koaliciona vlada

U građanskom ratu koji je izbio 2013. godine poslije političkog razlaza Kira i Mašara, poginulo je više desetina hiljada ljudi
0 komentar(a)
Južni Sudan, Foto: Twitter
Južni Sudan, Foto: Twitter
Ažurirano: 10.02.2019. 15:24h

Međunarodno priznata vlada i pripadnici pobunjeničkih oružanih snaga u Južnom Sudanu postigli su danas dogovor o formiranju prelazne koalicione vlade.

Novu vladu predvodiće predsjednik Južnog Sudana Salva Kir i bivši vođa pobunjenika Rik Mašar, koji se u utorak vratio u prijestonicu Džubu kako bi preuzeo funkciju prvog potpredsjednika.

Kir je imenovao 16 od ukupno 30 ministara, dok je Mašar imenovao 10, a preostala četiri ministra izabraće političke grupe izvan Kirovih i Mašarovih frakcija.

Vlada je formirana na osnovu mirovnog sporazuma kojeg su Kir i Mašar potpisali u avgustu prošle godine pod pritiskom međunarodne zajednice.

U građanskom ratu koji je izbio 2013. godine poslije političkog razlaza Kira i Mašara, poginulo je više desetina hiljada ljudi. 

Kir je danas na prvoj sjednici novoformirane vlade pozvao strane sile da je finansijski pomognu, pošto se Južni Sudan suočava sa ozbiljnim ekonomskim teškoćama zbog rata i pada cijena nafte. 

SAD, Velika Britanija i Norveška, koje su najveći finansijeri Južnog Sudana, saopštile su da će podržati prelaznu vladu ako pokaže spremnost da radi za dobrobit zemlje i da u potpunosti poštuje mirovni sporazum.

Sporazumom je predviđena i neograničena isporuka humanitarne pomoći i oslobađanje političkih zatvorenika.

Džozef Bakosoro, bivši zvaničnik poznat kao kritičar Kirovog režima, oslobođen je u srijedu poslije više od četiri mjeseca provedena u zatvoru, a prema podacima nevladine organizacije Amnesty International, slobodu čekaju još 33 politička zatvorenika.