Pentagon: Napad na bolnicu u Kunduzu nije ratni zločin

Američka vojska je 3. oktobra bombardovala bolnicu Ljekara bez granica (Médecins Sans Frontières, MSF) u Kunduzu, i tada je poginuo 31 civil, a 28 je ranjeno
8 komentar(a)
Džozef Votel, Foto: Reuters
Džozef Votel, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2016. 18:21h

Američki vazdušni napad na bolnicu u Kunduzu prošle godine u Avganistanu ne predstavlja "ratni zločin" već "niz grešaka", ocijenio je danas Pentagon, javile su svjetske agencije.

"Istraga je zaključila da dio (vojnog) osoblja nije poštovao pravila oružanog sukoba. Međutim, istraga nije zaključila da te greške predstavljaju ratni zločin", izjavio je američki general Džozef Votel predstavljajući izvještaj Pentagona.

Votel je rekao da se termin "ratni zločin" isključivo koristi za djela koja su počinjena s namjerom protiv civila, mjesta ili zaštićenih objekata.

Prema njegovim riječima, napad je uslijedio poslije "serije ljudskih i tehničkih grešaka", jer vojnici nisu znali da gađaju bolnicu.

Američka vojska je 3. oktobra bombardovala bolnicu Ljekara bez granica (Médecins Sans Frontières, MSF) u Kunduzu, i tada je poginuo 31 civil, a 28 je ranjeno.

U bolnici je u trenutku napada bilo više od 70 članova osoblja i više od 100 pacijenata. Bolnica u kojoj su Ljekari bez granica liječli i vojnike i pobunjenike, zatvorena je poslije napada.

Pentagon je u novembru priznao da je počinio grešku što je MSF odbacio ocjenivši da napad predstavlja "grubo kršenje običaja rata".

Preliminarnom stragom je ustanovljeno da je posada američkih aviona koji su bombardovali bolnicu pogrešno, vjrrovala da je u pitanju vladin objekat koji su zauzeli talibani.

Posada aviona oslanjala se na fizički opis objekta koji su joj dale avganistanske snage i koji je doveo do napada na pogrešnu metu. Planirana meta bila je udaljena oko 400 metara od bolnice.

Bonus video: