Izrael ispalio rakete ka Damasku: Pogođeno skladište oružja, ranjena tri vojnika

Većinu raketa oborile su jedinice protiv-vazdušne odbrane, navodi se u izvještajima medija
1069 pregleda 0 komentar(a)
Napad na Damask, Foto: Reuters
Napad na Damask, Foto: Reuters

Izraelski ratni avioni ispalili su kasno sinoć rakete ka glavnom gradu Sirije Damasku, a pogođeno je skladište oružja i ranjena su tri vojnika, izvijestili su sirijski državni mediji.

Većinu raketa koje su izraelski avioni ispalili iz vazdušnog prostora Libana, oborile su jedinice protiv-vazdušne odbrane, navodi se u izvještajima medija.

Televizija je pozivajući se na neimenovog vojnog zvaničnika identifikovala avione kao izraelske.

Libanska državna Nacionalna novinska agencija izvijestila je nešto ranije da su izraelski borbeni avioni letjeli nisko nad djelovima južnog Libana, prenio je AP.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji je rekla da su meta izraelskih udara iz vazduha bile tri pozicije južno od Damaska koje su skladišta oružja libanske ekstremističke organizacije Hezbolah i iranskih snaga.

Američki nedjeljnik Njuzvik objavio je, pozivajući se na odbrambenog zvaničnika SAD, da je nekolicina visokih zvaničnika Hezbolaha ranjena u tom napadu i to nekoliko minuta pošto su se ukrcali avion za Iran, prenijeli su izraelski mediji.

Međutim, bivši šef izraelske vojne obavještajne službe general-major Amos Jadlin rekao je da oni po svoj prilici nisu direktno pogođeni i da se još razmatraju posljedice napada, dok izraelski zvaničnici ćute.

Taj napad kraj Damaska je prvi otkako je predsjednik SAD Donald Tramp najavio prošle nedjelje da će njegova zemlja povući 2.000 svojih vojnika u Siriji .

Nakon te najave premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da će Izrael "nastaviti da djeluje protiv napora Irana da se vojno učvrsti u Siriji, koliko bude potrebno" i da će se akcije tamo čak i proširiti.

Skoro sat poslije napada stanovnici Damaska su još čuli kako jedinice protiv-vazdušne odbrane gađaju mete u vazduhu, a državna TV je izvijestila da "agresija još traje" prekidajući programe patriotskim pjesmama.

Kasnije je TV citirala neimenovanog zvaničnika koji je rekao da je sirijska odbrana "oborila većinu raketa prije nego što su stigle do svojih meta i da je u agresiji oštećeno skladište oružja i da su ranjena tri vojnika", te da su izraelski avioni ispalili rakete iz libanskog vazdušnog prostora.

U jedinici izraelskog vojnog portparola nisu potvrđeni udari ali je saopšteno da je "protiv-vazdušni sistem odbrane aktiviran zbog protivavionskih raketa ispaljenih iz Sirije". Izraelska vojska nije izvijestila da je bilo povreda ili štete.

Uveliko se vjeruje da je Izrael ranije izveo niz napada iz vazduha, uglavnom ciljajući iranske i snage Hezbolaha koje se u Siriji bore na strani vladinih snaga. Sinoćnji napad je prvi od napada na južna predgrađa Damaska 29. novembra.

Rusija je objavila da je Siriji isporučila protiv-vazdušni odbrambeni sistem S-300 u oktobru, nakon obaranja ruskog izviđačkog aviona 17. septembra. Avion su oborile sirijske snage odgovarajući na izraelski napad iz vazduha, što je izazvalo regionalnu napetost, podsjeća AP.