Ako je žrtva u nesvijesti, silovanja nema

"Prisilna sodomija ne može da se dogodi kad je žrtva toliko intoksikovana da je potpuno nesvjesna tokom seksulanog čina oralne kopulacije"
98 pregleda 5 komentar(a)
Silovanje, nasilje u porodici
Silovanje, nasilje u porodici
Ažurirano: 29.04.2016. 07:25h

Sud u Oklahomi oslobodio je 17-godišnjaka optuženog za silovanje 16-godišnjakinje, objasnivši kako nije bilo prisile jer je žrtva bila pod uticajem alkohola i u nesvijesti.

Protiv neimenovanog tinejdžera 2014. godine podnesena je krivična prijava zbog sumnje da je napastovao 16-godišnjakinju nakon žurke, kada joj je ponudio prevoz kući. Djevojka je bila prilično pijana, a kako tvrde svjedoci, trebalo je da je nose do auta. Drugi mladić, koji se kratko s njima povezao u automobilu, tvrdi da je djevojka bila toliko pijana te je izgubila svijest pa se samo nakratko budila iz tog stanja.

Mladić koji je ponudio prevoz ostavio je kod bake. Kako ni tada nije došla sebi, odvezena je u bolnicu. Osoblje je sprovelo pretrage kako bi provjerili je li djevojka doživjela seksualni napad.

Kako je test kasnije pokazao, DNA mladića pronađen je na njenoj nozi i oko usta. Mladić je tad tvrdio istražiocima da je djevojka pristala na čin oralnog seksa, međutim, ona je rekla da se ničeg ne sjeća od trenutka kad je napustila park. Tužioci su stoga pokrenuli postupak protiv mladića za prisilnu oralnu sodomiju, piše Guardian.

Sudija je slučaj odbacio uz objašnjenje da se njihov zakon ne može primijeniti na žrtvu koja je onesposobljena od posljedica alkohola.

"Prisilna sodomija ne može da se dogodi kad je žrtva toliko intoksikovana da je potpuno nesvjesna tokom seksulanog čina oralne kopulacije", navodi se u presudi.

"Rekao sam sudu da im je argument apsurdan, a oni su mi odogovrili da neće stvarati zločine tamo gdje ne postoje", rekao je advokat djevojke za Oklahoma Watch.

Index.hr

Bonus video: