Mistura poziva SAD i Rusiju da pomognu u obnavljanju primirja u Siriji

Cilj pregovora je formiranje prelazne vlade koja bi Siriju izvela iz građanskog rata u kome je dosada ubijeno više od 270,000 a raseljeno više miliona ljudi
0 komentar(a)
Stefan de Misura, Foto: Reuters
Stefan de Misura, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.04.2016. 07:22h

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura apelovao je na SAD i Rusiju da intervenišu kako bi se nastavi mirovni pregovori o Siriji koji su dospjeli na mrtvu tačku i rekao da je nedavno obnavljanje oružanih borbi bacilo sijenku na pregovore i ugrozilo krhko primirje.

On je nakon brifovanja članica Savjeta bezbjednosti putem video linka o zastoju u indirektnim pregovorima između sirijske opozicije koju podržavaju Zapad i SAD i izaslanika vlade Bašara Asada koju podržava Moskva, novinarima rekao da se nada da će se pregovori nastaviti u maju.

De Mistura se žalio na pogoršanje nasilja na terenu rekavši da je u poslednjih 48 sati na svakih 25 minuta poginuo po jedan Sirijac a na svakih 13 minuta je jedan ranjen.

"Kako možete imati pregovore kada imate samo vijesti o bombardovanju i granatiranju" rekao je on, prenosi AP.

Prema njegovim riječima, primirje sklopljeno uz posredovanje SAD i Rusije je "učinilo čuda" u smirivanju nasilja u martu ali ponovni oružani sukobi dovode primirje "u veliku opasnost."

Pregovori sirijske opozicije i predstavnika vlade zapeli su prosle nedjelje kada je opozicioni Visoki odbor za pregovore suspendovo učešće u znak protesta zbog navodnog kršenja primirja od strane vlade, zastoja u slanju humanitarne pomoći i oduštva napretka u oslobađanju pritvorenika u Siriji.

Cilj pregovora je formiranje prelazne vlade koja bi Siriju izvela iz građanskog rata u kome je dosada ubijeno više od 270,000 a raseljeno više miliona ljudi.

Udaljeni stavovi sirijske vlade i opozicije

Sirijska vlada i glavna opoziciona grupa i dalje su, uprkos nekim zajedničkim osnovama, udaljeni u svojim viđenjima političke tranzicije, naveo je De Mistura.

U dokumentu od sedam strana, objavljenom na kraju dvonedeljnih pregovora, De Mistura je naveo da dvije strane dijele stanovište da bi "prelazna vlada mogla da uključi članove aktuelne vlade i opozicije, nezavisne i druge članove", prenio je Rojters.

Glavne i regionalne sile, koja čine Međunarodnu grupu podrške Siriji (IS SG) trebalo bi da pomognu u izradi fundamentalnih pitanja za postizanje dogovora o održivoj političkoj tranziciji u budućim rundama pregovora, ukazao je on.

Bonus video: