"ZBOG POVEĆANOG BROJA ZLOČINA NAD ŽENAMA"

Indija: Od 2017. svaki mobilni telefon mora da ima SOS taster

Briga o bezbjednosti žena je porasla nakon grupnog silovanja studentkinje u gradskom autobusu 2012. godine u Delhiju. Taj slučaj je izazvao proteste širom zemlje i pooštrio zakon protiv silovanja
0 komentar(a)
SMS poruke, mobilni telefon, Foto: Shutterstock
SMS poruke, mobilni telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.02.2019. 16:25h

Svi mobilni telefoni koji budu prodati u Indiji od 1. januara 2017. godine moraće da imaju dugme za alarm koje će korisniku omogućiti hitan poziv u pomoć, saopštila je indijska vlada.

Vlada je donijela ovu odluku zbog zabrinutosti za žene nakon povećanog broja zločina nad njima proteklih godina. 

Od januara 2017. mobilni telefoni moraju imati i ugrađen uređaj za praćenje, lociranje (GPS) objavilo je indijsko Ministarstvo za komunikacije i tehnologiju.

"Tehnologija prevashodno služi za poboljšanje kvaliteta života, a šta ima bolje staviti je u službu bezbjednosti žena", dodaje se u saopštenju. 

U saopštenju se objašnjava da se "dugim pritiskom na broj 5 ili 9 na mobilnom telefonu, pokrećete hitan poziv. Na "pametnim" telefonima, signal da ste u opasnosti pokrećete sa tri kratka pritiska dugmeta za napajanje". 

Ministarstvo nije htjelo da otkriva druge detalje ovog sistema, prenosi Rojters.

Briga o bezbjednosti žena  je porasla nakon grupnog silovanja studentkinje u gradskom autobusu 2012. godine u Delhiju. Taj slučaj je izazvao proteste širom zemlje i pooštrio zakon protiv silovanja.

Indija je drugo po veličini tržište za mobilne telefone sa više od milijardu korisnika.

Problem je što su većina korisnika mobilnih telefona muškarci. U ruralnim krajevima, posebno na zapadu Indije, devojkama i neudatim ženama je zabranjeno da posjeduju telefon.