SUMNJA SEDA JE RADIO I U EVROPSKOM PARLAMENTU

Briselski bombaš identifikovan kao čuvar talaca u Siriji

Evropski bezbjednosni zvaničnici ranije su saopštili da je Lašraui osumnjičen da je pravio bombe za napad u Parizu u novembru prošle godine, kada je poginulo 130 osoba
0 komentar(a)
Nadžim Lahraui, Foto: Twitter
Nadžim Lahraui, Foto: Twitter
Ažurirano: 22.04.2016. 12:02h

Jedan od bombaša-samoubica koji su izveli napade u Briselu prošlog mjeseca, Nadžim Lašraui, identifikovan je kao pripadnik Islamske države (IS) koji je čuvao strane taoce u Siriji, javlja AFP.

Njega je kao jednog od zatvorskih čuvara identifikovalo nekoliko Francuza koje je IS zarobila u Siriji, navode izvori bliski istrazi.

Prema jednom od tih izvora, četvoro francuskih novinara kidnapovanih u Siriji 2013. i 2014. godine identifikovalo je čuvara po imenu "Abu Idris".

Jedan od tih novinara, Nikola Enen, "formalno je identifikovao" Abuda Idrisa kao Nadžima Lašrauija, rekla je njegov advokat Mari-Lor Enguf, navode francuski mediji.

Lašraui (24) je jedan od dvojice kamikaza koji su prije tačno mjesec dana izveli napad na briselskom aerodromu, a belgijska televizijska stanica VTM je juče javila da je on pet godina radio na tom aerodromu, odnosno do 2012. godine.

Sumnja se da je Lašraui radio i u Evropskom parlamentu.

Evropski bezbjednosni zvaničnici ranije su saopštili da je Lašraui osumnjičen da je pravio bombe za napad u Parizu u novembru prošle godine, kada je poginulo 130 osoba.

Lašraui je rođen u Maroku, a njegov DNK pronađen je na eksplozivima korišćenim u terorističkim napadima na Pariz 13. novembra, kao i u stranu u Briselu, u kojem je u decembru prošle godine pronađena oprema za pravljenje bombi i otisci prstiju Saleha Abdeslama, glavnog osumnjičenog za napade u Parizu.

Preporučujemo za Vas