Pentagon po prvi put koristio B-52 bombardere u borbi protiv Islamske države

Miisija bombardovanja skladišta municije je izvedena u istoj sedmici kada je američki ministar odbrane Eš Karter posjetio Bagdad i obećao pomoć Iraku u vidu dodatnih trupa i novca u borbi protiv Islamske države
2 komentar(a)
B-52 bombarderi, Foto: Reuters
B-52 bombarderi, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.04.2016. 10:41h

Američke vazduhoplovne snage koristile su po prvi put u borbi protiv terorista Islamske države čuvene B-52 bombardere, saopštio je juče Pentagon.

Bombarderi su korišteni u misiji u kojoj je uništeno skladište municije južno od iračkog grada Mosula koji je pod kontrolom ekstremista.

Ova misija je izvedena u istoj sedmici kada je američki ministar odbrane Eš Karter posjetio Bagdad i obećao pomoć Iraku u vidu dodatnih trupa i novca u borbi protiv Islamske države.

Američke snage takođe sarađuju sa Kurdima u pronalaženju vođa Islamske države, što će dovesti do promjena u odobravanju akcija u kojima se rizikuje stradanje civila.

Po novim pravilima o ovim akcijama će odlučivati generali sa tri zvjezdice stacionirani u Bagdadu, a ne generali sa četiri zvjezdice koji se nalaze na Floridi.

"Ovo neće dovesti do više civilnih žrtava, već do bržih akcija", kazao je pukovnik Stiv Voren, portparol američkih snaga u Iraku.

Bonus video: