Kineski predsjednik preuzeo direktniju kontrolu nad vojskom

Si je takođe lider vladajuće Komunističke partije i predsjedavajući nedavno osnovanog Savjeta za nacionalnu bezbjednost
0 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Reuters
Si Đinping, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.04.2016. 09:38h

Predsjednik Kine Si Đinping preuzeo je veću ulogu u komandovanju kineskom vojskom imenovanjem za vrhovnog komandanta Komandnog centra zajedničkih operacija, javili su danas kineski državni mediji.

Vijest o novoj funkcijii kineskog predsjednika objavljena je u medijskim izvještajima o posjeti Sija Komandnom centru gdje je prvi put viđen u kamuflažnoj uniformi s obilježjima tog centra.

Si je tom prilikom pozvao osoblje Centra da "pažljivo prate trendove globalne vojne revolucije i da teže izgradnji sistema komandovanja zajedničkim operacijama koji ispunjava potrebe borbe i pobjede u ratu koji je danas visoko informatizovan", prenijela je agencija Sinhua.

"Oficiri bi trebalo da promjene svoje ideje, da uvedu novine i da se suoče s teškoćama, u nastojanju da izgrade sitem komandovanja zajedničkim operacijama koji je apsolutno lojalan, snalažljiv u borbama, efikasan u komandovanju i hrabar i sposoban da dobije ratove", rekao je Si.

Sposobnosti komande treba da se mjere "standardima sposobnosti da vode i pobjeđuju u ratovima", rekao je kineski predsjednik, naglasivši da je potrebno pripremiti se za sukobe, analizirati moguće bezbjednosne rizike i efikasno se suočiti sa "svim vrstama vanrednih situacija".

Komandni centar zajedničkih operacija je pod direktnim nadzorom Centralne vojne komisije Komunističke partije, na čijem je čelu Si i koja nadgleda najveću stajaću vojsku na svijetu od 2,3 miliona pripadnika.

Si je takođe lider vladajuće Komunističke partije i predsjedavajući nedavno osnovanog Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Njegovo pojavljivanje u borbenoj uniformi istaklo je njegovu direktniju ulogu u vojnim pitanjima, navodi AP. Kada se ranije pojavljivao u javnosti kao šef Centralne vojne komisije, nosio je zelenu odjeću bez bilo kakvih obilježja.

Prema ocjeni kineskih stručnjaka, preuzimanje nove uloge bi moglo da bude i poruka kineskim protivnicima da je Si glavni zaduženi za vojsku i da je Kina spremna za borbu, u trenutku kada su povećane tenzije u spornim vodama Južnog kineskog mora.

Bonus video: