Oštećeno 93 odsto korala Velikog koralnog grebena u Australiji

Ostali, oštećeni korali, izbijeljeli su i to je izazvalo povećanje temperature morske vode, što dovodi do uništenja simbiotičkih algi koje daje boju i služe kao hrana koralima
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2016. 10:38h

Oko 93 odsto Velikog koralnog grebena u Australiji je oštećeno, upozorile su danas australijaske vlasti.

Podvodna istraživanja u australijskoj državi Kvinslend pokazala su da je samo sedam odsto Velikog koralnog grebena izbjeglo oksidaciju koja može da bude fatalna za korale.

Ostali, oštećeni korali, izbijeljeli su i to je izazvalo povećanje temperature morske vode, što dovodi do uništenja simbiotičkih algi koje daje boju i služe kao hrana koralima.

"Nikada do sada nismo vidjeli tako visok nivo izbjeljenog korala", izjavio je Teri Hjuz iz radne grupe australijske vlade zadužene za zaštitu korala na tom području.

Vlada Australije donijela je u martu prošle godine plan zaštite Velikog koralnog grebena u narednih 35 godina, kojim je u cilju očuvanja živog svijeta i kvaliteta vode zabranjeno odlaganje otpada nastalog uklanjanjem mina.

Veliki koralni greben je najveći koralni greben na svijetu. Nalazi se u Koralnom moru blizu obale Kvinslenda, na sjeveroistoku Australije. Prostire se na više od 2.000 kilometara i može se vidjeti iz svemira.

Galerija

Bonus video: