Kuba: Raul Kastro ostaje na čelu partije, stariji članovi se ipak neće "igrati s unučićima"

Na kongresu su izabrani prvi i drugi sekretar Komunističke partije, što su dvije najviše pozicije u stranci. Drugi sekretar je Hose Ramon Mašada Ventura
0 komentar(a)
Fidel Kastro, Raul Kastro, Foto: Reuters
Fidel Kastro, Raul Kastro, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.04.2016. 18:13h

Kubanski predsjednik Raul Kastro biće još jedan mandat na čelu Komunističke partije, saopštila je danas ta stranka poslije trodnevnog kongresa, koji se održava jednom u pet godina.

Na kongresu je takođe odlučeno i da će drugi visoki stranački zvaničnici zadržati svoje pozicije, uprkos tome što je Raul Kastro u nedjelju predložo starijim članovima svoje stranke koji se nadaju unapređenju da se "umjesto toga igraju sa unučićima", prenio je Rojters.

Kubanski državni mediji navode i da je svečanom zatvaranju kongresa prisustvovao lider kubanske revolucije Fidel Kastro.

Za razliku od svečanog otvaranja, zatvaranje se ne prenosi uživo na kubanskoj državnoj televiziji.

Na kongresu su izabrani prvi i drugi sekretar Komunističke partije, što su dvije najviše pozicije u stranci. Drugi sekretar je Hose Ramon Mašada Ventura.

Fidel Kastro, koji će u avgustu napuniti 90 godina, povukao se 2008. poslije ozbiljne bolesti, nakon čega je došao na vlast Raul, koji je uveo ograničenje liderima na dva petogodišnja mandata, a tek će se vidjeti da li će to ograničenje biti i ispoštovano.

Bonus video: