Sirijska opozicija: Apsurd je nastaviti mirovne pregovore

Opozicioni Visoki pregovarački komitet (HNC) pozvao je na "ozbiljnu reviziju pregovora", saopštivši da obustavlja učešće u pregovorima, mada ne i da ih napušta, a da je takvu odluku doneo kako bi dao vremena za reviziju, prenosi AP
0 komentar(a)
Sirijsla opozicija, Foto: Reuters
Sirijsla opozicija, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.04.2016. 19:00h

Sirijska opoziciona koalicija saopštila je danas u Ženevi da je apsurdan nastavak mirovnih pregovora usred vladinih napada i uskraćivanja pristupa humanitarne pomoći i obustavila je svoje formalno učešće u međusirijskim pregovorima.

Opozicioni Visoki pregovarački komitet (HNC) pozvao je na "ozbiljnu reviziju pregovora", saopštivši da obustavlja učešće u pregovorima, mada ne i da ih napušta, a da je takvu odluku doneo kako bi dao vremena za reviziju, prenosi AP.

U saopštenju, koje je član opozicione delegacije Rijad Aga objavio na svojoj Fejsbuk stranici, a koju su potom objavili i drugi članovi opozicije, HNC navodi da je obustava učešća u pregovorima "šansa za sve da primijene relevantnu rezoluciju UN i odgovore na glavno pitanje, a to je formiranje vladajućeg tijela u kojem predsjednik Bašar al-Asad neće imati ulogu".

Specijalni izaslanik UN Stafan de Mistura rekao je da je ubijedio opozicionu delegaciju da ostane u Ženevi i učestvuje u neformalnim, tehničkim razgovorima sa njim i njegovim timom o sirijskoj političkoj tranziciji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsednik SAD Barak Obama saglasili su se danas u telefonskom razgovoru da učvrste primirje u Siriji, u čijem su postizanju dvije zemlje posredovale, saopštio je Kremlj.

Bonus video: