NA TURNEJU KRENUO DANAS

Uticaj Kine i Rusije u vrhu Pompeove agende tokom posjete Mađarskoj i Slovačkoj

Američki zvaničnici su veoma zabrinuti zbog širenja Huaveja, naročito u članicama NATO, gdje vjeruju da predstavlja veliku prijetnju po informacionu bezbjednost
342 pregleda 0 komentar(a)
Majk Pompeo, Foto: Reuters
Majk Pompeo, Foto: Reuters

Strahovanja SAD od sve većeg uticaja Kine i Rusije u Centralnoj Evropi biće na vrhu agende američkog državnog sekretara Majka Pompea tokom njegove predstojeće posjete tom regionu, izjavili su zvaničnici administracije predsjednika Donalda Trampa.

Zvaničnici su naveli da će Pompeo tokom posjete Mađarskoj i Slovačkoj u naredna dva dana pokrenuti to pitanje i ukazati na značaj promovisanja demokratije i vladavine prava, u cilju suprotstavljanja naporima Kine i Rusije da odvoje te zemlje od Zapada i izazovu podjele unutar EU i NATO.

Prema njihovim riječima, Pompeo će u Budimpešti i Bratislavi govoriti o pitanjima povezanim s oslanjanjem Centralne Evrope na ruske energente i s prisustvom kineske tehnološke kompanije Huavej, naročito u Mađarskoj.

Američki zvaničnici su veoma zabrinuti zbog širenja Huaveja, naročito u članicama NATO, gdje vjeruju da predstavlja veliku prijetnju po informacionu bezbjednost.

Pompeo danas kreće na turneju po Evropi tokom koje će posjetiti i Poljsku, Belgiju i Island.

On će u srijedu i četvrtak u Poljskoj učestvovati na konferenciji o budućnosti Bliskog istoka, čiji će fokus, kako se očekuje, biti na Iranu. Konferenciji će, izmedju ostalih, prisustvovati izraelski premijer Benjamin Netanjahu, potpredsjednik SAD Majk Pens i Trampov zet i savjetnik Džared Kušner.

Zvaničnici su naveli da Pompeo želi da prekine, kako su rekli, desetogodišnje neangažovanje SAD u Centralnoj Evropi koje je stvorilo vakuum koji su Rusija i Kina iskoristile. Oni su ocijenili da su u posljednjih 10 godina ruski predsjednik i kineski lideri postali znatno agresivniji u tom regionu.