"NEĆE NAS ZASTRAŠTI NA PUČUNI"

Keri poručio Rusima: Moglo je da dođe do obaranja aviona

"Mi razgovaramo sa Rusima koliko je to opasno i nadamo se da se tako nešto nikada neće ponoviti", naveo je Keri.
5 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.04.2016. 06:35h

Američki državni sekretar Džon Keri osudio je sinoć, kako SAD ocjenjuju, "simuliran napad" dva ruska aviona na brod američke mornarice u vodama Baltičkog mora, i nazvao ga "opasnim i provokativnim činom".

"Mi osuđujemo takvo ponašanje. To je bezobzirno. To je opasno, i po pravilima angažovanja, moglo je da dođe do obaranja aviona", rekao je Keri za Si-En-En.

On je poručio da ljudi moraju da shvate koliko je to "ozbiljano" i dodao da SAD neće biti "zastrašene na pučini", prenio je Rojters.

"Mi razgovaramo sa Rusima koliko je to opasno i nadamo se da se tako nešto nikada neće ponoviti", naveo je Keri.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov ranije juče je rekao da je posada ruskih bombardera "Su-24", koji su proletjeli u blizini američkog ratnog broda u vodama Baltičkog mora, poštovala sva pravila o bezbjednosti.

Incident se dogodio u utorak, a vojska SAD tvrdi da su ruski avioni "simulirali napad" preletjevši blizu "US S Donald Kuk".

Neimenovani zvaničnik američkog Ministarstva odbrane je prekjuče rekao da su se ruski avioni su "agresivno" približili američkom ratnom brodu izvevši niz preleta iznad američkog razarača u Baltičkom moru.

On je opisao nekoliko incidenata u ponedjeljak i utorak, uključujući prelet ruskih Su-24 samo devet metara iznad američkog ratnog broda Donald Kuk "u simuliranoj napadačkoj formaciji."

"Ovo je agresivnije nego bilo šta što smo videli već neko vrijeme," rekao je taj funkcioner.

Razarač se nalazio u Baltičkom moru u međunarodnim vodama, oko 70 nautičkih milja od ruskog grada Kalinjingrada.