NEKREDIBILNI PLANOVI ZA BANKROT U SLUČAJU KRIZE

SAD: Hoće li poreski obveznici ponovo morati da spašavaju banke?

Bankama je naloženo da do 1. oktobra poprave planove ili će biti suočene sa strožijim zahtjevima, što može podrazumijevati povećanje zaštitnog kapitala za nepredviđene gubitke
1 komentar(a)
Bank of America, Foto: Reuters
Bank of America, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2016. 15:42h

Pet najvećih banaka nema kredibilne planove za bankrot u slučaju nove finansijske katastrofe, saopštile su danas američke federalne vlasti.

Centralna banka SAD (Fed) i korporacija za osiguranje depozita (FDIC) su navele da Džej-Pi Morgan Čejs (JPMorgan Chase), Benk of Amerika (Bank of America), Vels Fargo (Wells Fargo), Benk of Njujork Melon (Bank of New York Mellon) i Stejt strit benk (State Street Bank) imaju praznine u planovima za bankrot koji su morali da podnesu na uvid.

Tih pet banaka, s ukupnom imovinom od 5.600 milijardi dolara, nalaze se među osam giganata sa Vol strita koji su morali da federalnim vlastima podnesu planove na evaluaciju.

Federalne rezerve i korporacija za osiguranje depozita su naveli da planovi pet banaka "nisu kredibilni" i da su nedovoljni za uredno restrukturiranje u slučaju bankrota.

Bankama je naloženo da do 1. oktobra poprave planove ili će biti suočene sa strožijim zahtjevima, što može podrazumijevati povećanje zaštitnog kapitala za nepredviđene gubitke.

U slučaju da regulatorne agencije i tada budu nezadovoljne, mogle bi naložiti bankama da prodaju dio imovine.

Agencija Asošiejted pres navodi da su velike banke u dobrom finansijskom stanju i da im ne prijeti krah, ali da regulatorne agencije nalažu da imaju zaštitu kako bi se izbjeglo da u slučaju krize ponovo budu spasavane novcem poreskih obveznika.

Fed i FDIC su tokom 18-mjesečnog perioda evaluacije pronašli slabosti i u planovima Goldman Saksa (Goldman Sachs) i Morgan Stenlija (Morgan Stanley), ali su procjene različite - FDIC smatra da planovi Goldman Saksa nisu kredibilni, dok Fed to navodi za Morgan Stenli.

Manjkavosti su ustanovljene i u planovima Sitigrupe (Citigroup), ali njen plan nije označen kao "nekredibilan".

Procjena stanja banaka i njihovih planova su naložene reformom poslije finansijske krize 2008. kako bi se provjerilo da velike banke, koje su tada dobile stotine milijardi dolara pomoći, budu spremne za novu finansijsku katastrofu i da se izbjegne percepcija da su "prevelike da bi propale".