DEJVID KEJ ZA LIST POLITIKO

Izvjestilac UN: Tramp je najgori od svih kreatora lažnih informacija

Kej ocjenjuje da bi platforme kao što su Gugl, Fejsbuk i Tviter mogle da pomognu širu borbu protiv dezinformacija, ali ne da uklanjaju sadržaj
890 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik je najgori dezinformator na internetu, ocijenio je specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija za slobodu izražavanja i mišljenja Dejvid Kej, prenosi portal Politiko.

Vlade su realni prekršioci kada je riječ o dezinformisanju, rekao je Dejvid Kej i dodao da je u SAD "najgori od svih kreatora lažnih informacija predsjednik države".

Ocjenjuje da bi platforme kao što su Gugl, Fejsbuk i Tviter mogle da pomognu širu borbu protiv dezinformacija – botova i stranog miješanja, ali da ne treba da uklanjaju sadržaj.

"Platforme mogu da čine stvari koje su više tehničke sve dok ne ocjenjuju sadržaj. Ima stvari koje mogu da čine, a ne samo da kažu 'to je lažna vijest i ide sa naše platforme'", ilustrovao je Kej.

Prema njegovima riječima, platforme bi trebalo da se fokusiraju na smanjivanje spam i bot naloga, prije nego da se bave sadržajem, prenosi Fonet.

Gugl, Fejsbuk i Tviter su pod snažnim pritiskom Evropske komisije da se više bave pitanjem lažnih vijesti uoči evropskih izbora u maju 2019. godine.

Preporučujemo za Vas