Policija pretresla firmu Mosak Fonseka

Policijska vozila tokom poslijepodneva okružila su zgradu u kojoj je sjedište te kompanije i tim pod vođstvom tužioca Havijera Karavalja, specijalizovanog za organizovani kriminal i pranje novca, počeo je pretres
52 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2016. 07:32h

Panamske vlasti u utorak uveče pretresle su kancelarije pravne firme Mosak Fonseka tragajući za dokazima o ilegalnim aktivnostima.

Firma sa sjedištem u Panami je u središtu afere nazvane "Panamski dokumenti" koja je razotkrila brojne moćnike širom svijeta zbog poslovanja preko ofšor kompanija zbog izbjegavanja plaćanja poreza u vlastitim zemljama.

Panamska policija već je ranije objavila da traga za dokumentacijom kojom bi "utvrdila da je firma korišćena za moguće ilegalne djelatnosti". Preduzeće je optuženo za prevaru i izbjegavanje poreza.

Policijska vozila tokom poslijepodneva okružila su zgradu u kojoj je sjedište te kompanije i tim pod vođstvom tužioca Havijera Karavalja, specijalizovanog za organizovani kriminal i pranje novca, počeo je pretres, prenosi N1.

Preduzeće nije u utorak odgovaralo na upite medija, prenosi Rojters.

Ranije je jedan od osnivača firme Ramon Fonseka kazao kako kompanija nije prekršila nikakve zakone, niti je uništila dokumentaciju i da su sve njene aktivnosti zakonite.

Vlade širom svijeta počele su da istražuju moguće povrede zakona koje su počinili moćnici nakon što je objavljeno više od 11,5 miliona dokumenata iz posjeda firme koji obuhvataju razdoblje od proteklih 40 godina.

Dokumenti ukazuju na poslovanje mnogih poznatih osoba uključujući prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, porodice britanskog i pakistanskog premijera, kao i kineskog predsjednika Ksija Đinpinga kao i predsjednika Ukrajine.

Galerija

Bonus video: