Kina kritikuje G7 zbog saopštenja o Južnom kineskom moru

"Pozivamo članice G7 da se drže obećanja da neće zauzimati stranu u teritorijalnim sporovima, da će poštovati napore zemalja regiona, prekinuti sa svim neodgovornim riječima i djelima i učiniti konstruktivan doprinos regionalnom miru i stabilnosti"
0 komentar(a)
Kina, Foto: Shutterstock
Kina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.04.2016. 14:07h

Kina je danas oštro kritikovala saopštenje šefova diplomatija Grupe 7 o aktivnostima Pekinga u spornim vodama Južnog kineskog mora.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang, braneći izgradnju vještačkih ostrva u području na koje više zemalja polaže pravo, optužio je grupu sedam industrijski najrazvijenijih zemalja da odstupa od svoje misije zaštite globalne ekonomije.

"Pozivamo članice G7 da se drže obećanja da neće zauzimati stranu u teritorijalnim sporovima, da će poštovati napore zemalja regiona, prekinuti sa svim neodgovornim riječima i djelima i učiniti konstruktivan doprinos regionalnom miru i stabilnosti", naveo je Lu.

G7 "podstiče tenzije u regionu", navodi se u saopštenju i dodaje je da je Kina "veoma nezadovoljna koracima koje je preduzeo G7" u vezi s tim pitanjem.

Ministri spoljnih poslova G7 su u ponedeljak u saopštenju izrazili protivljenje svakoj "akciji zastrašivanja, prinude ili provokacije koja bi mogla da promjeni status kvo i poveća tenzije". U saopštenju nije posebno pomenuta Kina.

Bonus video: