"Hej Obama, znam da imaš mnogo na umu ovih dana"

"Ako SAD, kao ozbiljna zemlja sa najvećom količinom nuklearnog naoružanja, samo ponavlja prazna obećanja poput papagaja, a ne radi ništa aktivno po tom pitanju, to je onda ruganje cijelom svijetu", navodi se u pismu koreanskog Linkolna
83 pregleda 10 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2016. 12:35h

"Hej Obama. Znam da mnogo toga imaš na pameti ovih dana", naznačeno je u pismu predsjedniku SAD-a, što ne bi bilo toliko čudno, da pismo nije napisano na koreanskom jeziku, a kao potpisnik istog stoji Abraham Linkoln.

Sjeverna Koreja je i do sada imala slikovitu retoriku u opisivanju SAD-a, pa je tako naznačavaju kao imperijalističku zemlju, a Državnog sekretara Džona Kerija nazvali su "vukom koji ima fenjerastu vilicu".

Ipak posljednji dokument, koji je objavljen na zvaničnoj internet prezentaciji Sjeverne Koreje, cijelu stvar diže na jedan veći nivo.

Prvom čovjeku SAD-a se obratio Abraham Linkoln, ali na koreanskom jeziku, prenosi "Time"

Poslije navedenog uvoda, koreanski Linkoln je krenuo u ismijavanje Vašingtona "zboh neuspjeha u spašavanju svijeta od nuklearnog naoružanja".

"Ako SAD, kao ozbiljna zemlja sa najvećom količinom nuklearnog naoružanja, samo ponavlja prazna obećanja poput papagaja, a ne radi ništa aktivno po tom pitanju, to je onda ruganje cijelom svijetu", navodi se u pismu koreanskog Linkolna.

"21. vijek je", navodi "Linkoln" u daljem pismu, "taktika bivših predsjednika SAD-a, uključujući i mene samog, kojom smo varali ljude je zastarjela. To više nigdje ne prolazi. Svijet više ne vjeruje Americi, jer se ne preuzima odgovornost za ono što se obeća i izdogovori".

Tenzije između Sjeverne Koreje i ostatka svijeta eskalirala je proteklih mjeseci, zbog sve češćih nuklearnih proba koje sprovodi Pjongjang.

Američki student, Oto Varmbier zatvoren je od januara u Pjongjangu, jer je probao da ukrade propagandni poster iz jednog hotela.

Bonus video: